Inicijalni razgovori o rješavanju statusa ,,Port of Adria“


Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović sastao se sa izvršnim direktorom “Port of Adria”, Sedatom Karom i Draganom Radević, članicom upravnog odbora “Port of Adria” sa kojima je razgovarao o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju ove kompanije. Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana  optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

Današnji preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima. Ministar je upoznat i sa, kako to navode iz Port of Adria “problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija”.

Ministar je kazao da  resor kojim rukovodi, kao i Vlada u cjelini prate problematiku u konkretnom slučaju i da su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i “Port of Adria“ u vlasništvu države,, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika ,,Port of Adria”.

U tom smislu, sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i “Port of Adria” rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području.

Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u “Port of Adria”.

Podsjetimo, “Port of Adria” (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti) u većinskom je vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora “Port of Adria”.   

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …