Drecun za “Dan”: Lako je dokazati koliko smo izgubili zbog sankcija Rusiji

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da je problem crnogorske ekonomije izuzetno složen i može biti riješen samo uz aktivno učešće države.

– Osnovni problem je koncept koji proizvodi ogroman spoljnotrgovinski deficit – kazao je Drecun za “Dan”.
On podsjeća da je poznati slovenački ekonomista Jože Mencinger još u septembru 2013. godine kazao da je najveći problem crnogorske ekonomije spoljnotrgovinski deficit.

– Na pitanje jednog domaćeg novinara septembra 2013. godine da li Crna Gora ima zaista tako loše ekonomske brojke kako smatraju pojedini ekonomisti, prof. Mencinger je odgovorio: Moje mišljenje o crnogorskoj privredi se bazira na platnom bilansu – gdje je i najveći problem: deficit na tekućem računu dostizao je brojku od 40 odsto BDP-a, a deficit u bilansu robe čak 60 odsto BDP-a (danas mnogo više). Ako pojednostavimo, to znači da potrošite 40 odsto više od onoga što proizvodite. Taj je veliki deficit djelimično pokrivan stranim investicijama, dakle prodajom proizvodnih kapaciteta, pa i zemlje, a djelimično zaduživanjem. A šta kada sve proizvodne kapacitete prodate – podsjetio je Drecun na riječi poznatog slovenačkog ekonomiste.

Poboljšati strukturu sistema

Po mišljenju našeg sagovornika, ukoliko uvođenje sankcija smatramo našom političkom obavezom, moramo sve učiniti da ekonomski negativne posljedice takve odluke ne širimo više nego što to traži briselska administracija.

– Osnovne preporuke su da rješenje treba tražiti kroz poboljšanje strukture ekonomskog sistema: smanjenje spoljnotrgovinskog deficita (supstitucija uvoza – prvenstveno hrane, agrobudžet od po najmanje 200 miliona eura u narednih pet godina); povećanje stranih investicija; formiranje nacionalnog savjeta za privlačenje stranih investicija koje bi ublažile političku netoleranciju prema stranom kapitalu; aktivnije učešća CBCG u životu banaka, kako bi se banke više okrenule privredi, i jačanje uloge IRF, ili formiranje državnog garantnog fonda, jer mnogi projekti malog preduzetništva ne mogu da se realizuju kod banaka zbog nedovoljnih kolaterala – kazao je Drecun.

On ističe da se spoljnotrgovinski deficit ne može pretvoriti u suficit u doglednom roku, ali se može amortizovati raznim mjerama ekonomske politike.

– Jedan od načina je da država stavi akcenat na privlačenje direktnih stranih investicija. Država mora definisati prvo svoj interes, pa tek onda interese partnera. U najmanju ruku, odnos mora biti recipročan – naglasio je naš sagovornik.

Dan

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …