Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da donese odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“ i pored negativne analize Ministarstva evropskih poslova kao i protivljenja većine u parlamentu, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede, bliska samom vrhu Vlade, navela su da je pristupanje Crne Gore „Otvorenom Balkanu“ već ,,završena stvar“.

Za tu odluku premijer je obezbijedio podršku komesara za proširenje Olivera Varheljija, ali i djelovi američke administracije, predvođeni Gabrijelom Eskobarom su naglasili da nemaju ništa protiv – ističu izvori našeg lista, blizak vrhu izvršne vlasti – ukoliko je to odluka koju bi podržala većina u crnogorskom parlamentu.

INICIJATORI
Dodaju da će Abazović i potpredsjednik Vlade i predsjednik SNP-a Vladimir Joković, koji su inicijatori tog plana, da se pozovu na Ustav po kome ,,Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku države“ i da neće biti potrebna ratifikacija te odluke u parlamentu.

– Ni za druge regionalne inicijative poput Berlinskog procesa nije bilo ratifikacije – kaže drugi izvor Pobjede.

Od „stare“ parlamentarne većine ozbiljnu rezervu prema „Otvorenom Balkanu“ iskazivale su Demokrate Alekse Bečića.

Medijska priprema i pritisak Beograda da Vlada odlazećeg premijera donese odluku o ulasku u „Otvoreni Balkan“ traje već danima, a nakon predsjednika SNP-a i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića javila su se dva bliska saradnika Aleksandra Vučića: Bojan Panaotović i Predrag Rajić, koji su to tražili eksplicitno. Nezvanična saznanja Pobjede govore da je Abazovićev kabinet pritisnut da ubrza pristupanje OB i zbog potpune revitalizacije Berlinskog procesa, ali i negativnog stava Evropskog parlamenta o „Otvorenom Balkanu“.

Iz Vlade sinoć nijesu odgovorili na pitanja Pobjede kada je Vlada planirala da se odredi prema inicijativi „Otvoreni Balkan“ i hoće li se na Vladi razmatrati analiza Ministarstva evropskih poslova.

NEGATIVNA ANALIZA MEP
Analiza o prednostima i manama „Otvorenog Balkana“, koju je uradio MEP na čijem je čelu bila Jovana Marović, koja je podnijela ostavku na tu funkciju, je bila negativna.

– Uklanjanje svih granica u regionu rizičan je potez, imajući u vidu postojanje ,,Balkanske rute“ kojom se vrše različite kriminalne aktivnosti – navodi se u analizi „O prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan“, koju je uradilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP).

Iz MEP-a su u analizi naveli da su, imajući u vidu pažnju koju regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ privlači i brojna politička tumačenja koja su prisutna u javnosti, stava da tako ozbiljna pitanja treba da budu predmet stručnih analiza, odnosno distancirana od dnevno-političkih potreba i politikantstva.

Ukazuje se da, za sada, „Otvoreni Balkan“ funkcioniše kroz susrete na najvišem političkom nivou, prilikom kojih lideri usaglašavaju dalje korake ka potpunom brisanju granica između tri države po uzoru na četiri slobode kretanja: ljudi, robe, usluga i kapitala.

Ističe se da je poziv da se pridruže ostale tri države Zapadnog Balkana otvoren, ali da se primjećuju izvjesni nedostaci u sprovođenju zamišljenih mjera.

– To se, prije svega, odnosi na nedostatak pravnog okvira kojim se inicijativa formira, kao i nedostatak institucionalnih mehanizama koji bi vršili nadzor, evaluaciju i davali preporuke za buduću integraciju i, naposljetku, određeni stepen netransparentnosti – navodi se u analizi.

Ističe se da projekat nema mapu puta, strategiju, institucionalni okvir, niti ugovor kojim se uspostavlja, a koji garantuje ravnopravan odnos i položaj država koje u njemu učestvuju.

Navodi se da projekat nema metodologiju koja bi pomogla u mjerenju uspjeha, niti bilo kakav nadzorni administrativno-tehnički organ, koji bi vršio neophodne evaluacije i predlagao mjere.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Italijanski seizmolog: Zemljotres pomjerio Tursku za tri metra

Predsjednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Karlo Doljoni rekao je da je pomjeranje …