Ukinute subspecijalističke nadoknade

Novim granskim kolektivnim ugovorom (GKU) koji su predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali prošlog ponedjeljka ukinute su subspecijalističke nadoknade, saznaje nezvanično Pobjeda.

Prema našim informacijama, Ministarstvo zdravlja je tu nadoknadu ukinulo prilikom potpisivanja GOK-u

28. novembra, zbog toga što su subspecijalistima plate već obračunate preko Zakona o zaradama u javnom sektoru i njihov koeficijent iznosi 20,75 i na nivou je kao koeficijenta specijalnog tužioca.

Iako izvori Pobjede tvrde da su ljekari subspecijalisti primali duplu naknadu, i preko Zakona i preko GOK-u, iz Ministasrtva zdravlja tvrde drugačije.

– Ljekarima subspecijalistima nakon primjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nije isplaćivano uvećanje zarade po osnovu stručnog zvanja supspecijalizacije propisano članom 13 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, jer se nije mogao primjeniti GKU u tom dijelu na ljekare supspecijaliste i vršiti uvećana ispalata po osnovu stručnog zvanja supspecijalizacije, odnosno vršiti isplata po duplom osnovu.

Ministarstvo zdravlja je na pitanje koliko njih je tu nadoknadu primalo posljednjih četiri mjeseca odgovorilo da nema saznanja da je bilo ko od ljekara supspecijalista primio uvećanje zarade po osnovu stručnog zvanja specijalizacije koje je propisivao Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost koji je tada bio na snazi.

Ipak, Pobjedini sagovornici su objasnili da su tu nadoknadu, koja iznosi oko 100 eura, subspecijalisti nezakonito primali od 1. jula kada je Zakon o zaradama u javnom sektoru usvojen u Skupštini. Oni su mjesecima primali dvije naknade za subspecijalizaciju, jednu preko Zakona, a drugu prema GKU, kazali su Pobjedi upućeni u ovaj problem.

Zbog toga su sindikalci odlučni da se zarade računaju prema GKU.

Granski kolektivni ugovor prvo je potpisan 30. decembra prošle godine i tada su ljekarima plate uvećane od 30 do 40 odsto, a ponovo su povećane i 1. jula kada je stupio na snagu Zakon o zaradama u javnom sektoru. Tako su se ljekarima plate obračunavale po dva osnova, osnovna zarada se obračunavala prema Zakonu, dok su se dodaci na zaradu kao što su prekovreneni sati, dežurstva i slično prema GKU. Tako se i dogodilo da se subspecijalizacija obračuvana dva puta.

Prošlog ponedjeljka potpisan je granski kolektivni ugovor na osnovu kojeg su uvećane plate nemedicinskom kadru i zdravstvenim saradnicima u iznosu od 12,5 odsto.

Optužbe

Sindikat doktora medicine objavio je prošle sedmice na svojoj Fejsbuk strani da su plate ljekarima definisane posljednjim granskim kolektivnim ugovorom znatno niže od onih koje su definisane Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Oni su optužili predstavnike reprezentativnih sindikata da se zalažu sa smanjenje zarada doktorima.

– Šta nam time poručuju ovi sindikalni predstavnici? Poručuju da se zalažu za smanjenje zarada doktorima. Ova činjenica je u suprotnosti sa definicijom i ciljevima postojanja bilo kog sindikata. Ali ne i u Crnoj Gori. Međutim, nije im prvi put, tako da nije ni neko iznenađenje. Ali, upravo iz ovog razloga Sindikat doktora medicine je zauzeo strategiju da se zarade ljekara definišu Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Kako je Zakon iznad granskog kolektivnog ugovora, ovo što su potpisali ovi kvazisindikalci neće se primjenjivati na ljekare u državnim zdravstvenim ustanovama – objavili su iz tog sindikata.

Sa druge strane, u Sindikatu zdravstva tvrde da to nije tačno, kao i da prilikom potpisivanja granskog kolektivnog ugovora nijesu dirali plate ljekara.

Predsjednik te organizacije dr Mihailo Babović za Pobjedu kaže da su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja načelno dogovorili da se krajem godine ili početkom naredne formira radna grupa koja bi, između ostalog, radila na tome da se i obračun osnovne plate ljekara isplaćuje ubuduće po osnovu granskog kolektivnog ugovora.

Obračun zarada

– Tražićemo ne da se umanje plate, nego da se vrate fizički gdje pripadaju, a to je u granski kolektivni ugovor. Ti koeficijenti se moraju fizički vratiti po istoj visini. Osnovni koeficijent se obračunava prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, a ostali se obračunavaju po granskom kolektivnom ugovoru što remeti čitav sistem – kazao je dr Babović.

Nezvaničan izvor Pobjede kaže da to nije moguće jer je Zakon stariji od granskog kolektivnog ugovora.

On je naveo i da uprkos tome što je ljekarima plata obračunata preko Zakona o zaradama u javnom sektoru žele da koriste benefite kao što su neki dodaci na zarade.

– Oni su htjeli da koriste dodatne benefite na zaradu. Sporna je i stavka koeficijenat rukovođenja koja je ostala u granskom, a na osnovu nje načelnici odjeljenja primaju oko 130 eura mjesečno – kaže naš izvor i poručuje da je ključno vratiti odnos ljekar – medicinska sestra.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …