Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima: “Morate da platite grobara”

Previranja u industriji kriptovaluta potresla su velike berze i dovela do pada vrijednosti digitalne imovine.

Ipak, kako prenosi Rojters, jedna grupa može da profitira: advokati za bankrot.

Veliki stečaji kripto berze FTX, hedž fonda Three Arrows Capital i kripto zajmodavaca BlockFi, Celsius Network i Voyager Digital Ltd stvaraju nove prilike – i velike naknade – za advokatske firme koje savjetuju kompanije u problemima.

Velike advokatske firme mogu zaraditi više od 100 miliona dolara kroz takse tokom dugotrajnog bankrota, kažu stručnjaci.

“Morate da platite grobara”, rekao je Adam Levitin, profesor prava na Univerzitetu Džordžtaun koji je specijalizovan za stečajno pravo. “Ovo su komplikovani slučajevi sa gomilom novih pitanja i ne bi trebalo da bude iznenađujuće što će zahtijevati puno angažovanja advokata”.

Vrijednost bitkoina je do sada ove godine pala za 65 odsto, što je povuklo drugu kripto imovinu i ostavilo investitore u nevolji. Spektakularna implozija FTX-a prošlog mjeseca izazvala je nove šokove kroz industriju kriptovaluta.

Jedna američka advokatska firma, Kirkland & Ellis, zastupa BlockFi u njenom stečajnom postupku, a takođe je i vodeći savjetodavac za Celsius Network i Voyager Digital, koje su obje podnijele zahtjev za bankrot ranije ove godine.

Kirkland ima neke od najviših stopa naplate u industriji, naplaćujući do 1.995 dolara po satu za rad svojih partnera na slučajevima Celsius i Voyager, prema sudskim podnescima. Firma, koja nije odgovorila na zahtjev za komentar, do sada je naplaćivala u prosjeku oko 3,3 miliona dolara svakog mjeseca u svakom od tih slučajeva.

Stope fakturisanja advokatskih firmi obično nisu javne, ali u slučajevima stečaja advokati kompanije dužnika moraju detaljno navesti svoje račune i zatražiti odobrenje sudije za svoje honorare.

Advokati se plaćaju iz imovine stečajne mase, a stručnjaci kažu da sudije rijetko zahtevaju značajno smanjenje honorara za rad.

Firma sa Volstrita Sullivan & Cromwell je stečajni savjetnik za FTX. Firma još nije otkrila svoje naknade, ali u slučaju iz 2021. koji uključuje Kumtor Gold Company, partneri firme su naplaćivali do 1.825 dolara po satu.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …