Božović ženama povjerio ključne funkcije u Budvi

Budva je, po svemu sudeći, prvi grad u Crnoj Gori koji je i ključne funkcije u Opštini i javnim preduzećima, sportskim i ustanovama kulture povjerio ženama. To je učinjeno nakon što je pripadnicama ljepšeg pola povjerena i većina u lokalnom parlamentu, čime je ispisana nova stranica političke istorije države i grada.

Gradonačelnik Budve Milo Božović ukazao je povjerenje stručnim, profesionalnim i obrazovanim ženama, koje je imenovao za najbliže saradnice. Žene čine većinu u timu zaduženom za sprovođenje ambicioznog Božovićevog plana razvoja grada u naredne četiri godine.

One se pitaju za opštinske finansije, privredu, turizam, ali i za naplatu poreza, obezbjeđuju normalno vodosnabdijevanje, bore se protiv korupcije, rade na evropskoj perspektivi grada, te osmišljavaju promociju, zadužene su za organizaciju festivala, kulturnu baštinu…

Tako se na jednoj od najznačajnijih funkcija u Opštini nakon predsjedničke – glavne administratorke nalazi Nevenka Božović Jovović. Glavna administratorka zadužena je, između ostalog, da koordinira rad organa i službi, daje mišljenje na akte kojim se utvrđuje organizacija i način rada lokalne uprave, ali i daje stručna uputstva i instrukcije za rad organima i službama radi pravilne primjene zakona i drugih propisa.

Najznačajnije opštinsko preduzeće svakako je “Vodovod i kanalizacija”, čiji je budžet preko deset million eura i koje je zaduženo da Budva, posebno tokom ljetnjih mjeseci, ima uredno vodosnabdijevanje. Na čelnoj poziciji u ovom preduzeću je Jasna Dokić.

I ustanovama kulture rukovode žene, pa je tako direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković, Narodne biblioteke Budva Mila Baljević, dok je direktorica Javne ustanove “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević. Svaka od ovih ustanova kulture su uspjele da Budvu pozicioniraju centrom kulturnih dešavanja Crne Gore tokom minulih godina.

I na čelnoj pozicji Sportsko rekreativnog centra “Budva”, koji gazduje zatvorenim bazenom “Dragan Trifunović”, je žena – direktorsku funkciju obavlja Ivana Liješević. Na čelu Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri” je Miljana Radoman, dok je direktorica opštinske firme Akademija znanja Valentina Bellanger.

Žene čine većinu u opštinskom parlamentu, pa u novom sazivu nakon lokalnih izbora, od 33 odbornička mandata njih 17 su pripadnice ljepšeg pola.

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …