Snaženje odnosa Crne Gore i Svete Stolice u vrhu naših prioriteta 

Snaženje odnosa Crne Gore i Svete Stolice i nastavak već započetih projekata u vrhu je naših prioriteta, poručeno je tokom posjete delagacije Ministarstva kulture i medija Svetoj Stolici. 

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović je tokom posjete razgovarala sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa državama, mons. Paulom Ričardom Galagerom o nastavku započetih projekata, ali i obilježavanju prve diplomatske pisane komunikacije između Crne Gore i Svete Stolice. Kako su istakli sagovornici program i plan za obilježavanje ovog važnog jubileja neophodno je što prije definisati u direktnoj komunikaciji dvije strane i odrediti dva ključna događaja koji će se realizovati u Crnoj Gori i Vatikanu.  

Ministarka Vlaović prenijela je pozdrave i poziv predsjednika Vlade Dritana Abazovića da sekretar Galager uskoro posjeti Crnu Goru. Galager je istakao da planira početkom naredne godine realizovati ovu posjetu i sa predstavnicima Crne Gore razgovarati o daljim odnosima i saradnji.  

Bilo je riječi o što skorijem otvaranju Nuncijature Svete Stolice u Podgorici, te navedeno da će dvije strane dati svoj doprinos u rješavanju ovog važnog pitanja. Tokom razgovora je iskazana i potreba imenovanja članova Mješovite komisije za implememtaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice, kako bi se aktuelna pitanja između dvije zemlje rješavala na tom nivou. 

Apostrofiran je značaj započete saradnje Crne Gore sa Vatikanskim arhivom i objavljivanje prve edicije, Monumenta montenegrina vaticana. Sekretar Galager iskazao je punu podršku Svete Stolice ovom projektu i naveo da su Vatikanski arhivi dostupni crnogorskim istraživačima i istoričarima za dalje istrazivanje. 

Ministarka Vlaović se tokom posjete sastala i sa kardinalom Hoseom Tolentinom de Mendozom, prefektom (ministrom) Dikasterije za kulturu i obrazovanje. 

On je iskazao posebno zadovoljstvo zbog posjete delegacije Ministarstva kulture i medija Crne Gore i istakao da se raduje nastavku saradnje, posebno na istraživanju građe u Vatikanskim arhivima koja se odnosi na Crnu Goru. Sagovornici su se saglasili da je važno nastaviti objavljivanje daljih edicija nakon objavljivanja Monumenta montenegrina vaticana, i da će i jedna i druga strana na tome raditi u narednom periodu. 

Ministarka Vlaović je zahvalila na prihvatanju inicijative da skulptura koja će biti poklon crnogorske strane Svetoj Stolici bude postavljena u Vatikanu i istakla da očekujemo skoro definisanje lokacije. “Poklon Crne Gore Svetoj Stolici izuzetna je čast za nas i važan korak u našim odnosima”, navela je ministarka Vlaović. Ministri su se saglasili i da je inicijativa dobar osnov za nastavak već kvalitetnih odnosa i simbol prijateljstva dvije zemlje. 

Tokom razgovora je dogovoreno da dvije strane uskoro definišu i potpišu Memorandum o saradnji, koji bi definisao sve naredne korake i projekte na kojima ćemo sarađivati. “Dokument ovog tipa bio bi dobra osnova za realiaciju svih planiranih projektata  u narednom periodu” kazao je kardinal de Mendoza. 

Bilo je riječi i o ikoni Filermosi, jednoj od najzančajnijih ikona koja se nalazi u Crnoj Gori, te je ministarka Vlaović navela da bi, uvažavajući njenu vrijednost i značaj bila važna podrška i iskustvo koje Sveta Stolica u ima u oblasti konzervacije i valorizacije ovako vrijednih djela.

Vlaović je istakla i da je ranije pokrenuta inicijativa za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Državnog arhiva Crne Gore i Vatikanskih arhiva, te navela da postoji interesovanje za potpisivanjem ovog značajnog dokumenta koji bi detaljnije definisao saradnju dvije institucije. 

Kardinal de Mendoza je izrazio zadovoljstvo što u ministarki i njenom timu vidi energiju i potencijal, te iskazao uvjerenje da ćemo zajedničkim angažovanjem saradnju podići na veći nivo.

Ministarka je ovom prilikom pozvala kardinala de Mendozu da tokom sljedeće godine posjeti Crnu Goru što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Sastancima su prisustvovali i otpravnik poslova pri Svetoj Stolici ambasador Vladimir Radulović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija Denis Vukotić i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …