Prosječna plata u CEDIS-u 1.241 eura, a gubitak 10,9 miliona


Menadžment Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kojeg čine kadrovi Demokrata i Demokratskog fronta, nizom loših poslovnih odluka kao i enormnim partijskim zapošljavanjem doveli su elektroenergetsku kompaniju na ivicu ambisa, pokazuju podaci Pobjede.

Zbog loših poslovnih bilansa CEDIS-a, Odbor direktora EPCG saopštio je prošle nedjelje da će u naredne dvije sedmice predložiti modele za finansijsku konsolidaciju CEDIS-a. Takva odluka je uslijedila nakon zahtjeva CEDIS-a da se poveća cijena distribucije električne energije, što bi kao posljedicu imalo i povećanje visine računa za struju.

IZBORNE ODLUKE

Kako su i pored protivljenja vladajuće većine, a zbog sveopšte političke krize, izbori gotovo izvjesni, čelnicima EPCG, koje čine funkcioneri Demokratskog fronta i Demokrata, ne bi odgovaralo da se dodatno provocira nezadovoljstvo građana. Zato su se postarali da finansijski pomognu CEDIS, a da se računi za struju bar za sada ne povećavaju – tvrde izvori Pobjede bliski kompaniji.

O elektroenergetskom sistemu se često govori kao inkubatoru za zapošljavanje i udomljavanje stranačkih uhljeba, koje je od nekadašnjih uspješnih preduzeća napravilo gubitaše.

Upućeni izvori u situaciju u elektroenergetskom sektoru kao jedan od razloga koji je doveo do ovolikih gubitaka, navode nepoštovanje Biznis plana za 2021. godinu, kojim je tačno određen broj zaposlenih i na drugi način angažovanih lica u CEDIS-u. Podaci Pobjede govore o enormnim zapošljavanjima mahom partijskih kadrova, gdje su za visoke funkcionere Demokrata čak i izmišljana radna mjesta.

U odnosu na prethodnu sistematizaciju, koja je imala nešto preko 1.300 radnih mjesta, ova ima 1.926 što je povećanje za čak 626. U svakom gradu bi po toj sistematizaciji postojali koordinatori koji su direktno ispod izvršnog direktora, njih ima ukupno 18. To su ljudi koji su trenutno zapošljeni po ugovoru, inače visoki funkcioneri Demokrata koji sada rade bez sistematizovanih radnih mjesta. Po toj sistematizaciji bili su predviđeni i veći koeficijenti za gotovo sve radnike – tvrde izvori Pobjede.

Veliki broj zaposlenih i angažovanih po ugovoru o djelu CEDIS-u je nanio konkretnu štetu u vidu nepotrebnih povećanja troškova. Partijska i rođačka zapošljavanja nanijela su nemjerljivu štetu ovom preduzeću.

U javnosti je već navođeno da su svoje mjesto u CEDIS-u našle sestra bivše ministarke Vesne Bratić, i to za vrijeme njenog mandata u Krivokapićevoj vladi, zatim, sestra potpredsjednika Demokrata Vladimira Martinovića, kum i sestra poslanika Demokrata Danila Šaranovića, sestra od tetke predsjednika Odbora direktora Rajka Radoševića, sin direktora Doma zdravlja i funkcionera Ujedinjene Crne Gore Danila Jokića, sin funkcionera Demokrata Vladimira Vujovića, tvrde izvori Pobjede.

NEADEKVATNE ODLUKE
Takođe, jedan od uzroka propadanja CEDIS-a su neadekvatne odluke u vezi sa nabavkom električne energije za pokrivanje gubitaka u 2021. godini. Tačnije, radi se o nenabavljanju dovoljnih količina po cijeni nižoj ili jednakoj koju je odredila RAE, što je rezultiralo višemilionskim gubitkom u poslovanju. Još jedan sporan potez ovog preduzeća odnosi se na donošenja štetne odluke o popustima na regulatorno utvrđenu cijenu korišćenja distributivnog sistema, što je utvrđeno prilikom inspekcijskog nadzora od strane RAE – da nije došlo do nadzora ove agencije, kao rezultat bi se pojavili takođe milionski gubici.

Izvori Pobjede iz ovog preduzeća tvrde da rukovodstvo CEDIS-a u slučaju nabavke pametnih brojila nije poštovalo Zakon o javnim nabavkama: specifikacije su prilagođene određenom dobavljaču, kršena su pravila što je rezultiralo njihovim postupkom od strane nadležnog državnog organa. Spomenutim lošim sprovođenjem postupka javne nabavke pametnih brojila, ugroženo je ispunjavanje jedne od osnovnih obaveza operatora distributivnog sistema.

BEZBJEDNOST
Posljedica je kašnjenje u priključenju korisnika. Tako dolazi do konkretne štete u vidu izgubljene dobiti za CEDIS, kao i stvaranje biznis barijera. Takođe, dolazi do ugrožavanja bezbjednosti kritične infrastrukture kod projekta SCADA (novi sistem za daljinski nadzor i upravljanje).

Nijesu postupali u skladu sa zakonskim obavezama i potrebnom pažnjom kako bi se izbjegli potencijalni rizici i prijetnje prilikom izbora konsultanta, zatim u smislu izbora tehnologije (tehničke specifikacije), kao i nepreduzimanjem ostalih radnji predviđenih Zakonom o određivanju i zaštiti kritične infrastrukture. CEDIS je monopolista na tržištu Crne Gore, stoga se postavlja pitanje kako je moguće da jedan privredni subjekat, koji je bio simbol uspješnog poslovanja, za samo dvije godine, koje se poklapaju sa periodom dolaska nove vlasti i postavljanja novog rukovodstva, doživi finansijski fijasko i postane gubitaš koji vapi za pomoć – zaključili su izvori Pobjede.

Enormne zarade: Prosječna plata 1.241 eura a gubitak kompanije 10,9 miliona eura
Crnogorski elektrodistributivni sistem (CGES) lani je godinu završio u minusu 7,8 miliona eura, a ove godine su za dva kvartala prikazali plus od 7,3 eura.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su upozorili da ta kompanija nije iskazala cijeli trošak za pokrivanje gubitaka, pa će u konačnom imati minus od 10,9 miliona eura. CEDIS, naime, nije platio nijednu fakturu EPCG za preuzetu struju za pokrivanje tehničkih gubitaka u mreži.

Ukupan prihod kompanije za osam mjeseci 2022. bio je 77 miliona eura, od čega je 20,2 miliona za zarade 1.639 zaposlenih, čija je prosječna neto plata čak 1241,8 eura, što je povećanje od 413 eura u prosjeku, tako da su troškovi zarade od 20,2 miliona eura za dva kvartala, za pet miliona eura manji od tih troškova za cijelu godinu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vlada danas bira novi bord Aerodroma: Bajčetić upao umjesto Raičevića

Nekadašnji portparol PzP-a i poslanik DF-a Nikola Bajčetić biće član odbora direktora Aerodroma u ime …