Nakon ograničenja cijene ruske nafte: Poskupila nafta na svjetskom tržištu

Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. Cijene su porasle danas nakon dogovora grupe zemalja G7 i njenih saveznika da ih ograniče na 60 dolara po barelu. Rusija ne prihvata taj limit ni po cijenu smanjenja proizvodnje.

Brent nafta porasla je za oko 1 posto na više od 86 dolara na azijskom tržištu.
Ovaj potez povećava pritisak Zapada na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Kliks.

Dolazi nakon što je grupa proizvođača nafte Opec+ pristala da ostane pri svojoj politici smanjenja proizvodnje, usred sporijeg globalnog rasta i viših kamatnih stopa.

“Ova odluka Opec+ da zadrži kvotu tamo gdje jeste… sama je po sebi implicitna vrsta podrške tržištu nafte”, rekao je Kang Wu iz S&P Global Commodity Insights.

Opec+ je grupa od 23 zemlje izvoznice nafte, uključujući Rusiju, koja se redovino sastaje kako bi odlučila koliko će sirove nafte prodati na svjetskom tržištu.

Trgovci takođe reaguju na snažne podatke o radnim mjestima u SAD-u i ublažavanje Kovid ograničenja u nekim kineskim gradovima.

“Uvjerenje da bi Kina mogla ubrzati planove ponovnog otvaranja podstaknulo je ranojutarnji optimizam”, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Managementu.

No upozorio je da se ne “juri za rastom nafte s ponovnim otvaranjem Kine jer će doći do golemog porasta slučajeva Omikrona, što bi moglo zadržati mobilnost u padu barem kroz prvo tromjesečje sljedeće godine”.

U zajedničkom saopštenju prošle sedmice, G7 i Australija rekli su da će ograničenje od 60 dolara za rusku naftu stupiti na snagu u ponedjeljak ili “vrlo brzo nakon toga”.
Dodali su da je ta mjera namijenjena “spriječavanju Rusije da profitira od svog agresorskog rata protiv Ukrajine”.

G7 je u septembru iznio ograničenje cijena, a cilj mu je spriječiti Moskvu da profitira od izvoza nafte, a istovremeno izbjeći skok cijena.

To znači da će se samo ruska nafta kupljena za manje od 60 dolara po barelu moći isporučivati tankerima G7 i EU, osiguravajućim društvima i kreditnim institucijama.

To bi moglo otežati Moskvi prodaju svoje nafte po višoj cijeni, jer su mnoge velike brodarske i osiguravajućekompanije smještene unutar G7.

G7 je organizacija sedam najvećih svjetskih takozvanih “naprednih” ekonomija, koje dominiraju globalnom trgovinom i međunarodnim financijskim sistemom. To su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Vlahović, Gegaj i Musić nezakonito smijenjeni

Viši podgorički sud donio je presudu kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa …