Abazović i Zelenski potpisali zajedničku deklaraciju

Premijer Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas zajedničku deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

Zelenski je rekao da dvije zemlje imaju otvorene, prijateljske veze, te građanima Crne Gore zahvalio na podršci i gostoprimstvu prema onima koji su izbjegli iz Ukrajine.

Abazović je rekao da Ukrajinci štite civilizaciju koja je odlučila da živi u slobodi i demokratiji. Kazao je kako će Ukrajina pobijediti u ratu i osloboditi teritoriju te zemlje u cjelosti.

Sastanku, održanom putem video-veze, prisustvovao je i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleg Gerasimenko.

Abazović je, po potpisivanju deklaracije, istakao da je Crna Gora, nakon Belgije i Češke, treća država u Evropi koja je potpisala takav dokument.

“Naša pozicija je jasna – navijamo za mir, nesrećni smo što postoje ratna dejstva i žrtve, što se u drugom obliku ne stiču uslovi da se riješe politički problemi… Iskazujemo nedvosmislenu podršku Ukrajini i njenom narodu u cilju zaštite njihovog integriteta, suvereniteta i prava Ukrajine da biraju kako žele da žive, kojim organizacijama žele ili ne žele da pristupe”, rekao je on na pres konferenciji.

Abazović je istakao da je saradnja sa Ambasadom Ukrajine u Podgorici na izuzetno visokom nivou, te kazao da u Crnoj Gori trenutno boravi više od 10.000 Ukrajinaca.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …