Rusija: Nećemo prihvatiti ograničenje cijena nafte zemalja G7, spremamo odgovor

Nakon što su zemlje G7 uvele ograničenje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu ruske vlasti su istakle da neće prihvatiti takav potez i da spremaju odgovor.

“Nećemo prihvatiti ovo ograničenje,” rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će Rusija izvršiti brzu analizu sporazuma i nakon toga odgovoriti, prenijela je RIA.

Rusija je više puta ponavljala da neće isporučivati ​​naftu zemljama koje primjenjuju ograničenje – stav koji je potvrdio Mihail Uljanov, ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču, u objavama na društvenim mrežama u subotu.

“Od ove godine Evropa će živjeti bez ruske nafte,” rekao je on.

Ograničenje cijena G7 omogućit će zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali će zabraniti brodarskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da rukuju teretom ruske nafte širom svijeta, osim ako se ne proda za manje od 60 dolara. To bi moglo zakomplikovati isporuku ruske sirove nafte po cijeni iznad gornje granice, čak i u zemlje koje nisu dio sporazuma.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će ova gornja granica posebno koristiti zemljama s niskim i srednjim prihodima koje su podnijele teret visokih cijena energije i hrane.

“S obzirom na to da se ruska ekonomija već smanjuje, a njen budžet sve više rasteže, limit cijena će odmah umanjiti najvažniji izvor prihoda Putina”, rekla je Yellen.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …