Rasvijetljena podlost najstarijeg trgovačkog trika

Bez obzira na to u koliko prodavnica uđete i koliko god polica da pogledate, jedna cifra najčešće upada u oči kada su cijene artikala u pitanju .A to je devetka.

Čini se da nema cijene koja se ne završava ovom cifrom, u stvari, najčešće je to 99, što bi trebalo da bude suptilan, iako već pročitan trik kojim vas trgovac ubjeđuje da je jedna para koju ste ušteđeli značajna za vaš kućni budžet, piše Jutarnji list.

Odnosno, da je 9.99 značajno manje od deset.

Međutim, valiko istraživanje koje su sproveli profesori Danijel Livaj i Avičaj Snir, na osnovu višegodišnjih podataka prikupljenih iz američkih prodavnica, otkrilo je da potrošači, kada kupuju artikle čija se cijena završava sa 9, ne samo da nisu uštedeli taj jedan cent – nego su robu u prosjeku preplatili 18 odsto u odnosu na slične artikle s “normalnim cijenama”.

Analizirali su cene svega – od sireva, preko grickalica i sokova, konzerviranih supa, deterdženata, do toalet papira i šampona, i zaključak je da kada se cijena robe završi sa devet, po pravilu je skuplja od robe koja ima cijenu bez te cifre.

U slučaju određenih namirnica razlike su upadljive – na primjer, sokovi čija se cijena završava sa devet su u prosjeku 43 odsto skuplji od sokova bez te cifre na kraju, toalet papir je skuplji za 35 odsto, bombone 28 odsto, papirni ubrusi 23 i sapuni 22,6 odsto.

Niko ne zna kad je i zašto je u trgovinu uvedena ta praksa da se cijene završavaju na 9, ali slična je taktika otkrivena još u reklamama za Macy iz 1880. godine, u kojima su pojedini artikli koštali 1.99 i bili reklamirani kao odlična prilika.

Istraživanja danas pokazuju da su među cijenama koje se završavaju sa devet najčešće 9,99, zatim 9, pa 9,95 pa 4,99.

Mnogi se pitaju zašto se danas uopšte inisistira na praksi ovakvog izražavanja cena kad potrošači jako dobro znaju da s tom jednom parom ili centom neće značajno uštedeti i da je riječ o psihološkom triku, a jedno od obrazloženja jeste da potrošači cijene ionako čitaju s lijeva na desno pa kad je cijena izražena kao 9.99 umjesto 10, utisak je da se zapravo štedi cio dolar umjesto tek jednog centa.

Neka druga istraživanja pokazuju kako trgovci cijene zaokružuju na 99 u slučajevima kad nešto poskupljuju kako bi minimizovali udarac na potrošače dok kod pojeftinjenja proizvoda idu na neke druge cifre.

Dokazano je i da su cene koje se završavaju na 99 uglavnom naduvane od najpristupačnijeg iznosa na tržištu, pa bi se potrošači, razmišljajući o kupovini novog televizora, trebali zapitati – je li tih 5.699 zaista najpovoljnije što mogu da pronađem?

B92

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …