NASA: Rusi su na ukrajinskim poljima požnjeli žito vrijedno milijardu dolara

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5,8 miliona tona pšenice je požnjeveno na poljima u područjima “koje nisu pod ukrajinskom kontrolom”, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, a prenijela njemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u saradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje, prenosi Hina.

Ukupno je na ukrajinskoj teritoriji ove godine požnjeveno 26,6 miliona tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju naučnici uključeni u istraživački projekt.

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka od 27,9 miliona tona. Ukrajina nije imala pristup 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje zbog ruske invazije.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih usjeva požnjeveno u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA-i. Žito koje nije požnjeveno uglavnom se nalazi na poljima u blizini ratne linije.

Klix

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …