Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) direktor jedne od najvećih svjetskih energetskih kompanija “Enel” Frančesko Staraće.

Staraće je rekao da smanjenje cijena zavisi od novih izvora energenata kao što su obnovljivi izvori energije i toplotne pumpe.

On je kazao da je kompanija, koja proizvodi i distribuira struju i gas, ove godine pokušala da zaštiti svojih 20 miliona evropskih kupaca od nestabilnosti tržišta energije.

Italijanski energetski gigant prodaje struju za više od 70 miliona domova i preduzeća u više od 30 zemalja.

Ali kompanija “Enel” planira da napusti mnoge od tih zemalja jer se fokusira na obnovljive izvore energije, a takođe želi da smanji svoje ogromne dugove od oko 63 milijarde dolara.

Rastuće cijene energenata najviše su doprinjele inflaciji i krizi troškova života u Velikoj Britaniji, SAD i evrozoni.

“Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu pokazala je koliko je zavisnost od jednog jedinog izvora energije opasna za Evropu”, rekao je Staraće.

Kako je rekao, budućnost će biti “ekstremno dekarbonizovana” i zavisiće od nuklearne i obnovljive energije, međutim i taj prelazak na obnovljive izvore energije takođe nosi rizike.

Staraće je rekao da se Zapad previše oslanja na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara.

Tanjug

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …