Popović-Petrić: Tražimo smjenu Jokića zbog netransparentnog poslovanja

Predsjednica Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja dr Natalija Popović-Petrić saopštila je juče da je to tijelo predložilo smjenu prvog čovjeka te ustanove dr Danila Jokića isključivo zbog netransparentnog poslovanja. 

Popović-Petrić je kazala da mu je to saopšteno i prije dva mjeseca i da ,,ostaje da javnost zaključi zašto dr Jokić tek sada pominje ovu temu i uključuje politiku kao odbranu za svoje propuste i nemarnost“.

– Ministarstvo zdravlja tazmatra izvještaj Odbora direktora Doma zdravlja Glavni grad i nakon izvršenih provjera, ministar će donijeti odluku – rečeno je Pobjedi sinoć iz resora kojim rukovodi Dragoslav Šćekić. Izvještaj Odbora direktora je poslat i Jokiću na izjašnjenje, kazali su iz Ministarstva zdralvja.

A s druge strane, dr Jokić tvrdi da je Upravni odbor mimo zakona donio odluku o njegovoj smjeni, te da se radi o ,,nekoj vrsti osvete od strane predsjednice Popović-Petrić“. On je kazao i da nije bio upoznat sa razrješenjem.

Direktore domova zdravlja bira i razrješava ministar zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zbog toga je odluka Upravnog odbora proslijeđena Ministarstvu zdravlja, pa je formirana komisija koja ispituje da li je rukovodstvo te ustanove kršilo zakon.

Kao glavni razlog nesporazuma sa članovima UO dr Jokić je kazao da je, između ostalog, to što je odbio da isplaćuje mjesečne nadoknade za Odbor direktora.

– Odbio sam jer na to nemam pravo niti budžetom, koji je odobrilo Ministarstvo finansija sa Fondom zdravstva za ovu godinu, predviđena sredstva – naveo je Jokić.

On je kazao da se do kraja ove godine, po sopstvenoj odluci Odbora, članovima tog upravljačkog tijela duguje više od 70.000 eura neto iznosa.

Sa druge strane, dr Popović-Petrić tvrdi da mu je prije dva mjeseca na sjednici kojoj je prisustvovao saopšteno da će se tražiti njegova smjena te da je imao vremena da se o tome izjasni.

Problem u komunikaciji kompletnog Odbora i menadžmenta je, prema njenim riječima, nastao u septembru prošle godine kada su, ,,slučajno“, otkrili da je Odbor zaobiđen u donošenju finansijskog plana za 2022. godinu.

– Direktor je tada priznao da je učinjen propust. Taj propust je kršenje Statuta ustanove, gdje jasno piše da finansijski plan i izvještaje donosi Odbor direktora. Takođe, prijedlog za smjenu direktora dr Jokića je došao nakon neuspjele već jedne medijacije u prošlom sazivu Ministrarstva zdravlja u decembru 2021. god, kada mu je skrenuta pažnja na sastanku da poboljša komunikaciju sa Odborom – kazala je Popović-Petrić.

Problem isplate naknada, na koje, kako kaže Popović-Petrić, imamo pravo po Zakonu, sada je stvar sudske odluke i nijedan član Odbora nije zbog toga ulagao manje truda.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …