Nekada poznata firma pod lupom Tužilaštva

Osnovni državno tužilaštvo u Beranama počelo je da prikuplja podatke od bivših radnika i akcionara nekadašnjeg beranskog preduzeća “Agropolimlje”, za koje postoje mnoge sumnje da predstavlja najveću prevaru u tranziciji u oblasti poljoprivrede u ovom gradu. Portalu RTCG to je potvrdio jedan od akcionara, Refo Zujović, ali je kazao da su svi koji su pozvani davali izjave za sada samo u vezi AD “Šumarstvo”.

“Šta je sa drugim preduzećima koja su nastala iz ovog jednog, velikog preduzeća, ne znam”, rekao je Zujović.

Prema njegovim saznanjima, saslušano je više bivših radnika i akcionara, ali ne zna da li je neko dobio povratnu informaciju dokle se stiglo u predmetu.

“Ja nijesam još uvijek”, kazao je ovaj akcionar.

Rekao je kako su oni iz ranijih prijava imali podatke o tome da se radi o 400 hektara zemljišta pod šumama, livadama i voćnjacima, ali da su u tužilaštvu saznali kako je u pitanju, zapravo, skoro duplo veća brojka.

“Meni su rekli da oni ispituju kako je prodato ili preprodato oko 700 hektara. Od toga se 500 hektara vodilo kao državno zemljište. Manjinski akcionari su vlasnici deset odsto ukupnog zemljišta na teritoriji opštine Berane”, rekao je Zujović.  

Radnici i akcionari ovog nekadašnjeg preduzeća tvrde da su neke osobe prilikom privatizacije “Agropolimlja” kontinuirano, u dužem vremenskom periodu, preduzimale brojne nezakonite radnje radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi na štetu radnika, akcionara i države Crne Gore.

Zujović podsjeća da već godinama od najvećih instanci traže da se utvrdi zbog čega nadležne institucije nijesu na vrijeme preduzele mjere kako bi se na putu potpune likvidacije “Agropolimlja” na vrijeme spriječilo neodgovorno ponašanje stečajnih upravnika, stečajnih sudija, tužilaca, inspekcijskih službi i Područne jedinice Uprave za nekretnine Berane. 

“Na naše ranije zahtjeve niko se do sada nije ozbiljno osvrtao. Akcionari su zbog brojnih propusta grubo oštećeni na način što nam je prilikom diobnog bilansa preduzeća uskraćeno pravo na dio svojine koja je pripadala nekadašnjem preduzeću “Agropolimlje”. Mi i dalje tvrdimo da postoje osnovane sumnje da se radi o organizovanom kriminalu i da akteri tih radnji godinama ostaju nekažnjeni”, tvrdi Zujović. 

Prema njegovim riječima, slučaj “Agroplomlje” predstavlja najveću pljačku u Beranama u oblasti poljoprivrede.

“Pljačka je velika jer je bilo veliko preduzeće, kao i imovina ovog preduzeća koja je na čudne načine prešla u ruke privatnika. Mi ne možemo ravnodušno da gledamo kako  i danas ta imovina ide iz ruke u ruku”, kaže Zujović.

Beranski agroindustrijski kompleks “Agropolimlje” nastao je kao dio nekadašnje kompanije “Agrokombinat 13. jul”.

Tada, već daleke 1963. godine, upošljavao je preko 800 radnika. 

Inače, “Agropolimlje” je u svom sastavu, između ostalog, imao pekaru, mljekaru, klanicu, voćnjak od 47 hektara, brojne trgovinske i uslužne objekte, kao i preko sto hektara šume i zemljište na kom se obavljala poljoprivredna proizvodnja. Odlukom Skupštine akcionara DD “Agropolimlja” Berane od 24. juna 1998. godine, to društvo je podijeljeno na deset novih pravnih subjekata i akcionarskih društava.

Sva imovina DD “Agropolimlja” koja je podijeljena između akcionarskih društava procijenjena je, tako da je utvrđen akcionarski kapital zaposlenih i fondova. Sva nova akcionarska društva su formirala skupštine akcionara i upravne odbore i imenovala izvršne direktore. Bivši radnici, kao i manjinski akcionari, tvrde da brojni dokazi ukazuju da se nakon tih transakcija pristupilo nezakonitim radnjama u preduzeću.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …