MANDIĆ: Nadam se da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da “tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”. Mandić je to rekao na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Velika narodna skupština – Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine”, koja se održava u Srpskoj kući u Podgorici. On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine.

Prema mišljenju Mandića, dileme nema da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sjutra na razne načine u svim medijima.

“Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasleđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”, rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda.

“Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori”, smatra Mandić.

On je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine. No, ističe, ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

“Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspjeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu, što je jedinstven primjer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori”, naveo je Mandić.

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom dijelu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati.

Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

“Vidjećemo 12. decembra na sjednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora”, ukazao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a je izrazio i nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to, kako je naveo, potrebno Crnoj Gori.

“Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvažavati volja naroda. Mi Srbi zelimo dijalog i dogovor sa Bošnjacima i Albancima i našim rođacima Crnogorcima, poštujući svakako princip da smo različiti”, naglašava Mandić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Opština Zeta preuzima FK ,,Zeta”

Na danas održanom sastanku u kabinetu predsjednika opštine Zeta Mihaila Asanovića kojem su prisustvovali poslanik …