Jokić: Traže moju smjenu jer im nisam dao 70.000 eura

Povodom inicijative Odbora direktora Doma zdravlja Podgorica Ministarstvu zdravlja za njegovo razrješenje, direktor te zdravstvene ustanove Danilo Jokić saopštio je da je razlog neka vrsta osvete od strane predsjednice odbora direktora Natalije Petrić. On tvrdi da u toj ustanovi postoje nesporazumi na relaciji između većine članova odbora direktora i menadžmenta Doma zdravlja Glavnog grada od kada je odbio da isplaćuje mjesečne nadoknade za članove odbor direktora. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je dan ranije u izjavi za naš list da nadležna komisija ispituje inicijativu za smjenu Jokića i da će ubrzo donijeti odluku da li je kršio zakon.

Petrić je “Danu” kratko kazala da novac nema veze sa odlukama odbora i da će se danas obratiti javnosti pisanim saopštenjem.

Kako smo ranije objavili, odbor direktora optužuje Jokića da nije ispoštovao zakonsku obavezu, prema kojoj u obavezi da najmanje jednom godišnje podnosi pisani izvještaj o radu zdravstvene ustanove na čijem čelu. Jokiću su zamjerili i to što ih je prilikom donošenja finansijskog plana za 2022. godinu “zaobišao”, a navodno nije dozvolio ni uvid u poslovanje pojedinih segmenata, konkretno u dokumentaciju o raspodjeli prekovremenih sati i izvještaj o ishodima važnijih tendera.

Kako tvrdi Jokić, odbor direktora je raspravljao o inicijativi za njegovu smjenu, ali to nije učinio na zakonit način i da zapisnik sa te sjednice ne postoji “jer je do danas zapisničar bio na dužem bolovanju”. Takođe, kako tvrdi, sjednica je održana preko vajber poruka, pa je samim tim nemoguće voditi zapisnik. Petrić juče nije htjela da komentariše ove tvrdnje direktora Doma zdravlja Podgorica.

– Koristim priliku da javno potvrdim postojanje nesporazuma u našoj ustanovi na relaciji većina članova Odbor direktora – menadžment Doma zdravlja Glavnog grada. Taj nesporazum je, nažalost, počeo onog trenutka kada sam kao direktor ustanove, a u skladu sa zakonom, odbio da isplaćujem mjesečne nadoknade za odbor direktora. Odbio sam jer na to nemam pravo, niti su ta sredstva predviđena budžetom koji je odobrilo Ministarstvo finansija sa Fondom zdravstva za ovu godinu. Odbor je na jednoj od sjednica u martu odredio visinu mjesečnih nadoknada, ali Dom zdravlja Podgorica nema taj novac. Saglasan sam da članovi odbora treba da budu pošteno plaćeni za svoj posao od strane onih čijom odlukom su imenovani, ali ja sam dužan da poštujem zakon i da postupam u okviru raspoloživog budžeta, i tako će biti sve dok sam direktor, bez obzira na posljedice. Do kraja ove godine, po odluci samog odbora, članovima tog upravljačkog tijela duguje se više od 70.000 eura neto iznosa. Ponavljam, taj novac nije odobren budžetom za ovu godinu. Obavještavam javnost da je Odbor direktora Doma zdravlja tužio Dom zdravlja tim povodom. Ako je moje insistiranje na zakonitosti grijeh i povod za javnu hajku, ja taj grijeh priznajem. Mislim, međutim, da nije. Biće da je prije u pitanju neka vrsta osvete od strane predsjednice odbora direktora, gospođe Natalije Petrić. U konkretnom slučaju neisplaćivanje nadoknada nije moj hir, nego poštovanje svih stavki budžeta sa kojima se kroz prihvatanje izvještaja svojevremeno saglasio i odbor direktora. Dio članova odbora, u skladu sa profesionalnom etikom, nikada nije insistirao na toj temi, na čemu sam im zahvalan – kazao je Jokić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …