Mulešković o Otvorenom Balkanu: Namjera da Srbija „poklopi“ tržište Crne Gore

Naša privreda nije spremna za potpuno otvaranje regionu jer bi doveli u povoljan položaj velike proizvode ekonomije, kakva je npr. Srbija, da u još većoj mjeri „pokrije“ tržište Crne Gore – ističe za Pobjedu ekonomski analitičar Mirza Mulešković komentarišući inicijativu trenutne vlasti za „Otvoreni Balkan“.

Često se u izjavama komentariše da se trebamo pridružiti ovoj inicijativi jer je odlična za jačanje naše privrede. Medjutim, najprije treba analizirati korist i štetu – rekao je Mulešković i poručio da je jedan od osnovnih uslova za jačanje ekonomske saradnje transparentnost i vladavina prava kao i sporazumi kojim se regulišu problemi koji mogu nastati u poslovanju.

Nema nadzora niti plana

U slučaju problema, nepoštovanja ugovora i slično ova inicijativa ne definiše mehanizam nadzora, kontrole nad sprovođenjem, već je svaka zemlja dužna da to radi po svojim pravilima. Inicijativa nije definisala nikakve rokove, niti postoji plan po kojem će se sve obaveze morati implementirati. I na kraju, transparentnost same inicijative je na minimumu, imajući na umu da ne postoji zvanični vebsajt gdje bi se mogli vidjeti ugovori koje države potpisuju, već se moraju tražiti na sajtovima privrednih komora – ističe Mulešković i navodi da ovakav model ne daje jasnu viziju i stabilnost privredne saradnje.

Ističe da se, prema izjavama predstavnika EK, ovaj program ne sprovodi po EU pravilima, pa nije u skladu ni sa onim što Crna Gora radi već 10 godina, dakle nije u skladu sa našim putem u EU.

Ova inicijativa bi imala smisla kad bi svih šest zemalja učestvovalo, što nije slučaj. Pozitivan aspekt je da sva regionalna i globalna umrežavanja služe kao dobra podloga za lakši pristup i unapređenje slobodnog tržišta. To jeste jedan od benefita i treba da bude jedini argument prilikom promovisanja ovakvih inicijativa – smatra Mulešković i dodaje da ,,moramo nekada povući crtu i vidjeti na koji način se može uspostaviti takva saradnja“.

Crna Gora je sporazumima koje je potpisala sa svim članicama ove inicijative stvorila sve neophodne uslove da se promet robe i usluga obavlja bez većih problema. Od obnove nezavisnosti uspješno sarađujemo sa svim zemljama regiona i u ekonomskom dijelu nije nikada bilo problema – poručio je Mulešković i istgakao da su svi benefiti koji se odnose na olakšice kretanja roba i usluga u Crnoj Gori usklađeni sa sa pravilima EU, a u cilju integracije u mnogo veće i razvijenije tržište.

Sa druge strane, zemlje regiona nijesu ispratile sva ta pravila i upravo zbog toga se dešavaju zastoji i usporava se proces prometa roba i usluga – objašnjava Mulešković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …