Uspješno završeni važni projekti u putnoj infrastrukturi na teritoriji opštine Pljevlja

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović boravi danas u radnoj posjeti Pljevljima, gdje se najprije susreo sa Predsjednikom Opštine Rajkom Kovačevićem, kako bi razgovarali, u prvom redu o stanju putne infrastrukture na teritoriji ove opštine, ali i o drugim temama od značaja za razvoj grada. Ministar Ibrahimović je podsjetio da nizom radnih posjeta koje su do sada realizovane, ima namjeru da sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovara dominatno o temama iz oblasti saobraćaja i energetike, ali i ostalim pitanjima ili inicijativama koje su važne za kvalitet života građana.

“Današnja posjeta Pljevljima važna je sa više aspekata, u prvom redu tema razgovora sa menadžmentom Opštine Pljevlja je stanje putne infrastrukture, to jest radovi koji se trenutno izvode na par lokaliteta i čija je realizacija u samom finišu, a koji su prije svega važni u dijelu regionalnog povezivanja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o rekonstrukciji puta koji obuhvata dionicu od Pljevalja do granice sa Republikom Srbijom, ukupne dužine 12,6 km i rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja – Metaljka, I faza Pljevlja – Krće, koja obuhvata dionicu od raskrsnice „Dajevića Han“ do Boljanića prema BiH, a koja je sa početnih 19 km, poboljšanjem elemenata puta, skraćena za cca 2,6 km, tako da sada iznosi 16,4 km. Vjerujem da ovim uspješno realizovanim projektima stvaramo bolje i bezbjednije saobraćajne veze sa susjednim državama i na taj način unapređujemo uslove za razvoj turističke ponude ovog bogatog kraja, ali i utičemo na kvalitet života građana Pljevalja i okoline” istakao je Ibrahimović dodajući da će bolje saobraćajne veze zasigurno uticati na brži protok ljudi, roba i tereta.

Potpredsjednik Ibrahimović je takođe istakao da država namjerava i dalje da ulaže u razvoj putne infrastrukture i najavio planove za projekte koji će se realizovati u budućem periodu: rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari; nastavak izgradnje puta Vrulja – Mijakovići; sanacija klizišta Brvenica na regionalnom putu Pljevlja –Gradac; izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije regionalnog puta Pljevlja-Gradac; izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije magistralnog puta Đurđevića Tara-Žabljak; rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja-Metaljka, II faza dionica Krće – Metaljka.

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević iskazao je veliku zahvalnost na posjeti potpredsjednika i ministra Ibrahimovića Pljevljima naglasivši da je on prvi ministar iz sastava sadašnje Vlade Crne Gore koji je posjetio Pljevlja. Upoznao je gospodina Ibrahimovića sa investicionim aktivnostima koje je Opština Pljevlja u prethodnom periodu realizovala sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnijeg života u Pljevljima.

„U velikoj mjeri smo radili na poboljšanju sistema vodosnabdijevanja i saobraćajne infrastrukture. Opština Pljevlja vrijedno radi na identifikaciji ključnih problema u funkcionisanju grada i iznalaženju mogućnosti za njihovo prevazilaženje. Predmet našeg rada svakodnevno su nove mogućnosti za korišćenje privrednih, prirodnih i ljudskih resursa, naročito u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, mikro, malih i srednjih preduzeća, zaštiti životne sredine“, kazao je Kovačević.

„Bez stabilnih finansija ne bi bilo ni razvojnih projekata. Moram pomenuti da smo budžet Opštine Pljevlja 2021. godine ostvarili u iznosu od rekordnih 21 milion eura, a 2022. godinu ćemo završiti sa novim rekordnim iznosom od 24 miliona. Na današnji dan Opština Pljevlja nema kreditnih zaduženja. Nismo se zaduživali kod komercijalnih banaka svih osam godina. U navedenom periodu smo izmirili sve zatečene kredite od preko 7 miliona eura. Bez ijednog eura zaduženja. Svoje obaveze prema zaposlenima izmirujemo u bruto iznosu, obaveze prema dobavljačima, izvođačima radova, kao i prema svim budžetskim korisnicima izmirujemo uredno,“ istakao je.

Kovačević je upoznao goste i sa mjerama koje Opština Pljevlja sprovodi na poboljšanju kvaliteta vazduha kroz mjere energetske efikasnosti i finansiranje zamjene fasada, krovova i stolarije na stambenim zgradama, subvencionisanje nabavke peleta za Pljevljake, sufinansiranje zamjene fasada i fasadnih otvora na porodičnim kućama.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija obišao je danas I Rudnik uglja u Pljevljima gdje se susreo sa menadžmentom Rudnika uglja I prisustvovao sjednici Odbora direktora na kojoj je prezentovana studija o isplativosti gradnje fabrike cementa u Pljevljima. “Gradnja fabrike cementa je razvojni projekat u pravom smislu te riječi. Postoje interesovanja ozbiljnih kompanija za ovaj projekat I te razgovore ćemo nastaviti u narednom periodu” zaključio je Ibrahimović.

Na kraju posjete ministar kapitalnih investicija sa predstavnicima Uprave za saobraćaj je obišao završne radove na putnim pravcima od Pljevalja do granice sa Republikom Srbijom i na regionalnom putu Pljevlja – Metaljka, prema Bosni i Hercegovini.

Provjerite slična mjesta

Gjeloshaj sa Fragojanisom: Vlada Crne Gore biće iskren partner i prijatelj grčkim investitorima

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Gjeloshaj, sastao se danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova …