Milatović: Očekujemo da DIK danas proglasi rezultate izbora

Izborna komisija Glavnog grada nije se izjasnila na prigovor koji smo dostavili zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici zbog čega mi smatramo da je on prihvaćen i da suštinski već sada imamo proglašene konačne rezulatate, saopštio je Jakov Milatović, nosilac liste pokreta Evropa sad, nakon sinoćnih sastanka sa nosiocima lista koji su osvojili najviše glasova na izborima 23. oktobra. Kako nisu dobili odgovor Izborne komisije, kako je naveo Milatović, obratili su se Državnoj izbornoj komisiji od koje očekuju da će prihvatiti njihov prigovor.

”U BUDVI I KOLAŠINU SU PROGLAŠENI REZULTATI UPRKOS TOME ŠTO POSTOJE USTAVNE ŽALBE. PO KARAKTERU POJEDINACA I ORGANIZACIJA KOJE SU UPUTILE USTAVNE ŽALBE JASNO JE DA JE TAJ MEHANIZAM SA PREDUMIŠLJAJEM ZLOUPOTRIJEBLJEN KAKO BI SE DOŠLO DO ODLAGANJA MIRNE TRANZICIJE VLASTI, REKAO JE JAKOV MILATOVIĆ

Da je prigovor Evrope sad dostavljen DIK-u za “Dan” je potvrdio Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije. Mugoša je saopštio da DIK ima rok od 24 časa da se izjasni o prigovoru, te da je sjednica DIK-a zakazana je za danas u 10 sati.

– Sjednica je prvobitno zakazana povodom zahtjeva osam članova Izborne komisije Glavnog grada koji su podnijeli zahtjev za davanjem mišljenja i uputstva, kao i zbog davanja mišljenja po zahtjevu OIK Šavnik – naveo je Mugoša.

Milatović je kazao da su podnijeli prigovor Izbornoj komisiji Glavnog grada koji se tiče neproglašenja konačnih rezultata, a koji su trebali biti proglašeni u zakonskom roku od 15 dana od dana od održavanja izbora.

–Izborna komisija je imala zakonski rok od 24 sata da se u odnosu na taj prigovor odredi ali ona to nije uradila. Po zakonu, taj prigovor je prihvaćen. Tražili smo od DIK-a da to utvrdi kao što je to bio slučaj u ranijem periodu, tako da mi suštinski već sada imamo proglašene konačne rezultate upravo zbog nečinjenja Izborne komisije Glavnog grada. To je mehanizam koji ćemo mi u narednom periodu koristiti i ja sam siguran da ćemo vrlo brzo doći do službene objave konačnih rezultata i nakon toga do konstitutisanja gradskog parlamenta i nove gradske uprave. U gradovima poput Budve i Kolašina su proglašeni rezultati uprkos tome što postoje ustavne žalbe i u tim gradovima. Po karakteru pojedinaca i organizacija koje su uputile ustavne žalbe jasno je da je mehanizam ustavne žalbe u ovoj situaciji sa predumišljajem zloupotrijebljen kako bi se došlo do odlaganja mirne tranzicije vlasti. Naredni korak je njihovo objavljivanje u Službenom listu – naveo je Milatović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Zakon o zdravstvu spreman za usvajanje, slijede velike promjene u sistemu

Iz Ministarstva zdravlja “Danu” je rečeno da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj …