Biće kažnjavani zbog lajkovanja “neprimjerenog” sadržaja na društvenim mrežama

Korisnici interneta u Kini uskoro će biti odgovorni za lajkanje objava koje vlast smatra nezakonitim ili štetnim, što je izazvalo strah da ova država planira kontrolisati društvene mreže kao nikada prije.

Dodatna regulacija interneta je najavljena u trenutku kada se zemljom širi nezadovoljstvo oštrim epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa. Nova pravila stupit će na snagu 15. decembra kao dio mjera institucije nadležne za upravljanje internetom (CAC). CAC djeluje pod Centralnom komisijom za pitanja internetskog prostora, a kojom predsjedava predsjednik države Xi Jinping.

Kako je objavio CNN, hiljade demonstranata od Pekinga do Šangaja protestuju protiv epidemioloških mjera, traže okončanje strogih ograničenja koja su na snazi od početka pandemije koronavirusa. Nezadovoljni Kinezi pokušavaju izbjeći cenzuru na internetu, ali vlast ulaže velike napore kako u javnost ne bi dospjelo ono što smatra neprihvatljivim.

Prvi put je odlučeno da se i lajkovi na društvenim mrežama moraju regulisati, kao i komentari. Zatražena je i aktivna provjera svih javnih naloga, kao i komentara ispod njihovih objava, prenosi CNN.

Klix

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …