Stanić: Povećanje akciza Vladin “poklon” za Novu godinu

amjera smijenjene Vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja standarda građana i boljih uslova za crnogorske privrednike – ocijenio je šef Medijskog tima i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

SDP se, ističe, više od pet godina borila za smanjenje akciza na gorivo, koje su bile među najvećim u Evropi i često je njihov iznos bio veći od same vrijednosti goriva koje su građani i privrednici sipali na pumpama.

– Akcize su konačno smanjenje prije pola godine, što je u uslovima enormnog rasta vrijednosti nafte na tržištu dovelo do cijene goriva koja je bila niža nego u većini država regiona. Međutim, namjera Dritana Abazovića i njegovih ministara je da dodatno zavuku ruku u džep građana i privrede i time pred novu godinu pošalju svojevrsnu “čestitku” u vidu većih troškova u trenutku kada vrijednost nafte na berzama značajno pada – rekao je Stanić.

Da za ovom mjerom nema finansijske potrebe neka, prema njegovim riječima, posluži i podatak da je ostvaren značajan rast naplate PDV-a na gorivo, s obzirom na to da je i osnovica za naplatu ove godine bile veća, zbog povećane cijene na berzi. 

– Tako da trezor sigurno nije u ozbiljnijem minusu kad se saberu iznosi akciza i PDV koji je naplaćen na gorivo ove godine. Ali to očigledno ne znači ništa onima koji koriste taj novac za luksuzna putovanja, skupocjena vozila i finansiranje vjerskih škola dok nam djeca uče u hladnim učionicima, a pacijenti nemaju dovoljno ljekova. SDP će i u ovom slučaju, kao i ranije imati zakonsku incijativu kojom će tražiti smanjenje akciza do regulisanja cijena nafte na svjetskim tržištima – kazao je Stanić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Italijanski seizmolog: Zemljotres pomjerio Tursku za tri metra

Predsjednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Karlo Doljoni rekao je da je pomjeranje …