Snaženje crnogorske privrede kroz saradnju Investiciono-razvojnog fonda i Evropske investicione banke

Na sastanku izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irene Radović sa direktorom Evropske investicione banke (EIB) za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Kadirom Bačecikom i menadžerom EIB-a za Crnu Goru, Đovanijem Camisom istaknuto je zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje, te dogovoreno dodatno snaženje strateškog partnerstva kroz nove modele saradnje kako bi se snažnije podržala crnogorska privreda.

Konstatovane su i prednosti koje posredstvom IRF/EIB finansiranja ostvaruju mikro, mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, kao i ranjive kategorije, među kojima biznisi ženskog preduzetništva i mladih.

Direktorica Radović je zahvalila na kontinuiranoj strateškoj podršci EIB-a finansiranju crnogorske privrede, kao i podršci osnaživanju IRF-a po uzoru na najbolju praksu državnih razvojnih institucija u EU čime se dodatno osnažuje potencijal za podršku i tranziciju crnogorske privrede.

Radovićeva je istakla značaj zelene tranzicije i implementacije klimatskih projekata u saradnji IRF-a i EIB-a, kao klimatske banke EU, naglašavajući da je IRF u prethodnom periodu odigrao ključnu ulogu u pandemijskom periodu i trenutnim aktivnostima usmjerenima na postpandemijski oporavak crnogorske privrede.

Predstavnci EIB-a na sastanku su istakli zadovoljstvo saradnjom, pohvalivši proaktivnost menadžmenta IRF-a u iznalaženju inovativnih i efikasnih modela saradnje, a sve u cilju unaprijeđenja podrške crnogroskoj privredi.

Saopštili su i da je EIB spreman za dodatno snaženje saradnje sa IRF-om, kako bi se osigurao podsticaj zelenih investicija za privredni i društveni razvoj kao kreiranje mogućnosti za efikasnije korišćenje sredstava koja su raspoloživa Crnoj Gori po osnovu Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …