Evropske kompanije planiraju pomoći Ukrajini u snadbijevanju električnom energijom

Glavni grad Ukrajine suočava se sa problemom u napajanju električnom energijom. Gradske vlasti Kijeva su prije dva dana obnovile struju u većem dijelu grada, no pojedine gradske četvrti su i dalje u problemu stoga je neophodna pomoć i iz Evrope.

Zbog toga su evropske kompanije raspoložene da hitno doniraju višak dijelova postrojenja kako bi narod Ukrajine bio snabdijeven električnom energijom.
Iako su timovi hitne pomoći Kijeva radili prekovremeno kako bi obnovili vodu i grijanje, postoji ogroman nedostatak rezervnih dijelova potrebnih za popravku oštećene mreže.

“Postoji drugačiji dio opreme koji je potreban, ali ga je teško naći na evropskom tržištu zbog razlika u tehničkim standardima i nivoima napona između Ukrajine i EU”, objasnio je Artur Lorkowski, direktor Energetske zajednice Sekretarijat.

Ukrajina uvozi električnu energiju iz EU preko međusobno povezanih mreža. Ali zbog različitih nivoa napona, prijenosu su potrebni veliki energetski transformatori koji bi bili smješteni na granici.

Upravo su ovi transformatori bili meta ruskih restrikcija i trebat će im najmanje šest mjeseci da budu proizvedeni i isporučeni.

Provjerite slična mjesta

Amer čuva tradiciju: Zlatnim rukama gradi simbole sreće i uspomena

Amer Džafić iz Bijelog Polja, već petnaest godina, čuva tradiciju baveći se zlatarstvom. Još od …