Schoen: Politički akteri svoje razlike moraju da prevaziđu konstruktivnim dijalogom

Podgorica ( Mediabiro) – Na današnjoj održanoj Skuptšini stranih investitora, predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Christoph Schoen kazao je da Crna Gora mora nastaviti odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi, i naglasio da je za budući prosperitet ne manje bitna aktuelna politička i institucionalna kriza koja odlaže sprovođenje važnih reformi i dodatno usporava proces pristupanja Evropskoj uniji .
“Ohrabrujemo političke aktere da svoje razlike prevaziđu konstruktivnim dijalogom“, rekao je Schoen na konferenciji za novinare nakon sjednice Skupštine SSI. Nakon snažnog oporavka u prošloj godini, crnogorska ekonomija nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini ove godine. Oporavak nakon pandemije, kako je podsjetio, pratilo je povećanje domaće i strane tražnje i snažan oporavak turizma”, kazao je on.
Schoen je istakao da rat Rusije protiv Ukrajine, kao i poremećeni lanci snabdjevanja i naglorastuća inflacija imaju, kako je kazao, snažan negativna uticaj na oporavak i kreiraće negativne efekte u budućnost.
“ U cilju daljeg podsticanja rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi, koje se moraju fokusirati na unapređenje tržišnih uslova, uklanjenje biznis barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih”,rekao je on.
SSI, kako je kazao, ostaje pouzdan partner Vladi i poslovnim udruženjima u daljem radu na unapređenju konkurentnosti.
“Ovo je moje posljednje predsjedavanje godišnjom Skupštinom i zahvalio bih svim članovima. Ponosan sam što smo obezbijedili veću vidljivost i promociju Savjeta u javnosti. Svoju poziciju smo učvrstili i intenzivirali saradnju sa drugim poslovnim udruženjima“, poručio je on.
Dok se još oporavlja od koronakrize, evropski kontinent zahvatio je ruski rat protiv Ukrajine koji je izazvao višestruke posljedice, kazala je u svom obraćanju ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa.
“Generišući snažnu infaciju i narušavajući tržišta hrane, EU i Zapadni Balkan ulaze u godinu sporog rasta i brže inflacije što će takođe uticati na izglede za rast Crne Gore“, rekla je Popa i dodala da očekuje usporavanje razvoja privrede sa visokom infacijom, povećanom političkom neizvjesnošću i strožim uslovima finansiranja, što će, kako je navela, zahtijevati odlučniju reakciju.
“U takvom izazovu Crna Gora treba da razriješi ta strukturna uska grla, a u isto vrijeme da pokuša da prebrodi nadolazeću ekonomsku krizu. Prioriteti su izborna i pravosudna reforma i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“,rekla je Popa.
Za novog predsjednika Savjeta SSI na sjednici je izabran glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB), Tamaš Kamaraši.

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …