Monteput zaposlio 24 putara koji će stalno održavati auto-put

Potpredsjednik vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović posjetio je danas komandni centar Pelev brijeg, na prvoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo. U razgovoru sa izvršnim direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem, direktorom poslovne jedinice Goranom Vujovićem i direktorom sektora za upravaljanje auto-putem Andrejem Mihailovićem  ministar se upoznao sa aktivnostima koje se u kontinuitetu sprovode kako bi u ovom preduzeću spremno dočekali zimsku sezonu na prioritetnoj dionici auto-puta.

Kako su predstavnici preduzeća informisali ministra Ibrahimovića, Monteput je u prethodnom periodu izvršio nabavku mehanizacije, sredstava i opreme, zaposlio potreban broj radnika na održavanju i sproveo njihovu obuku, što je preduslov za kvalitetno održavanje auto-puta u zimskom periodu.

U okviru baze za održavanje auto-puta zaposleno je 24 vozača-putara koji su 24 sata prisutni na putu.

Od opreme za održavanje auto-puta Monteput ima deset snjegočistača, savremenih vozila marke Mercedes Arocs, koja su opremljena posipačima i plugovima firme Rasco iz Hvatske. Takođe, pored snjegočistača Monteput posjeduje i dva najnovija specijalizovana radna vozila za održavanje puteva tipa Unimog U530, koja se osim u zimskim uslovima, kada čiste snijeg, koriste i za čišćenje i pranje kolovoza, pranje tunela, košenje trave, čišćenje rigola i kanala itd. Za održavanje puta u zimskim uslovima, otapanje snijega i leda, pripremljeno je hiljadu i 200 tona soli i 50 tona kalcijuma,

Ovih dana se započelo sa preventivnim održavanjem, odnosno primjenom rastvora soli i aditiva i njihovo nanošenje na kolovoz prije početka padavina, kako bi se onemogućilo stvaranje naslaga leda na površini kolovoza. Za topljenje leda na ekstremno niskim temperaturama koristi se kalcijum,  koji u kombinaciji sa rastvorom soli djeluje vrlo efikasno i topi led i na temperaturama do minus 25 stepeni.

S obzirom na stručnost zaposlenih, posjedovanje savremenih vozila, opreme i dovoljnih količina materijala za održavanje puteva u zimskom periodu vjerujemo da će Monteput predstojeću zimsku sezonu odraditi bez problema, istakao je Milan Ljiljanić, direktor Monteputa.

Imajući u vidu da uskoro počinje zimska turistička sezona, očekivanja su da će se povećati protok vozila, naročito prema ski centru Bjelasica, a i dalje prema sjeveru države, u tom kontekstu me raduje činjenica da je u Monteputu sve spremno za period koji slijedi. Kako sam se danas uvjerio, mehanizacija je odličnog kvaliteta, usklađena sa potrebama našeg terena, a i zaposleni su završili neophodne obuke kako bi upravljali ovom savremenom opremom” naglasio je Ibrahimović tokom obilaska komandnog centra Pelev Brijeg.

Koristimo priliku da i ovim putem apelujemo na sve vozače da koriste propisanu zimsku opremu i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …