Abazović: Otvoreni Balkan dao zamah Berlinskom procesu, radi se o zdravoj konkurenciji

Podržavam sve vidove regionalne saradnje, sve što doprinosi većoj saradnji, da smo zajedno, a ne u neprijateljstvu bilo da se radi o Berlinskom procesu ili Otvorenom Balkanu. Kad je riječ o Berlinskom procesu, situacija je malo obrnuta – Otvoreni Balkan je dao zamah Berlinskom procesu, radi se o zdravoj konkurenciji – ocijenio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u intervjuu za portal Klix.ba.

Abazović je rekao da “ove dvije inicijative ne sputavaju jedna drugu, već djeluju i kao ‘zdrava konkurencija'”, te da ovom incijativom nije zapostavljena Bosna i Hercegovina.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu i odnosu prema BiH – nisam čuo da ta inicijativa nije napravljena za šest zemalja – to je važno naglasiti jer mi na Balkanu uvijek imamo tu frustraciju da neko želi da uradi nešto za nas. Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji, ali moramo da imamo povjerenje jedni u druge – kazao je Abazović.

Stabilnost
Abazović, koji je u Bukureštu gdje se naredna dva dana organizije sastanak ministara vanjskih poslova NATO bloka, rekao je za Klix da “Crnu Goru trenutno potresa ustavna kriza, Zakon o predsjedniku, imenovanja sudija Ustavnog suda”, te da naša država traga za “političkom stabilnošću”, ali da situacija nije onakva kakvom se predstavlja.

Crna Gora mora da izađe iz ustavne krize. Crna Gora posljednjih godina bilježi rezultate koje nije bilježila u istoriji. BDP je prešao pet milijardi prvi put u istoriji; Povećanje su plate u javnoj adminstraciji, stranih direktnih investicija imamo 850 miliona, očekujemo da taj broj bude više od milijardu do kraja godine. Moramo da se dogovaramo, nema više monopola. Moj je apel da se politički subjekti što prije dogovore oko sudije Ustavnog suda – poručio je Abazović.

Govoreći o sastanku ministara vanjskih poslova NATO istakao je da je najviše vremena posvećeno – očekivano – Ukrajini.

On je, kako je rekao u razgovoru za Klix.ba , ponovo iznio svoj jasan stav, a to je da Crna Gora jasno ostaje uz Ukrajinu i njen narod.

Ponudili smo stavove, ja u ime Crne Gore sam jasno iznio stav da ostajemo posvećeni ukrajinskom narodu u cilju odbrane teritorijalnog integriteta. Podrška naše države neće izostati. Kada bi gledali komparativno, mislim da je odrška Crne Gore – u odnosu na naše kapacitete – zaista na zavidnom nivou – ocijenio je Abazović.

Klix/Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …