The milkmaid in farm by milking machine

Poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni u Otvorenom Balkanu

Nezadovoljni novcem opredijeljenim za poljoprivredu u predlogu budžeta za narednu godinu, kao i izostankom konkretnih mjera za poboljšanje položaja poljoprivrednih gazdinstava, predstavnici Udruženja poljoprivrednika Danilovgrada i Crne Gore održaće danas sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi pronašli rješenje za postojeću situaciju.

Prema navodima predstavnika Udruženja farmera Danilovgrada Vlada Lakića, budžet je trebalo da bude predviđen na 88 miliona eura, ali je u međuvremenu skresan na 52 miliona.

– Većina ljudi ne zna da od tih sredstava nije sve predviđeno za direktna davanja, već 70 odsto ide na administraciju i druge troškove. Puna su nam usta razvoja poljoprivrede kao strateške grane, od izbora do izbora samo se priča o turizmu i poljoprivredi. Ali kad dođemo do budžeta, od toga nema ništa – poručio je Lakić.

Lakić je istakao i da su, osim resornog ministra Vladimira Jokovića, tražili prisustvo i premijera Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića.

– Budžet je trabalo da bude veći, ministar Joković je čak uvjeravao da će biti 100 miliona, a on je i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem, ne samo ministar poljoprivrede. Budžet nije ni veći, ni razvojni, jer nema nijedne nove mjere sadržane u njemu – naveo je Lakić.

Dio poljoprivrednika nezadovoljan je i inicijativom Otvoreni Balkan jer smatraju da crnogorski poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni na tržištu.

– Možda će građanima značiti ova inicijativa zbog nižih cijena proizvoda, ali bez podrške ministarstva, poljoprivrednici neće moći da budu konkurentni. Zemlje EU izdvajaju 33 odsto BDP-a za poljoprivredu, a mi samo 1,5 odsto, što dovoljno govori koliko nam je bitna poljoprivreda. Vrlo je važno da se farmeri i struka udruže i objasne ljudima šta dobijamo, a šta gubimo od ove inicijative – poručio je Lakić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …