CBCG namirila sebe, ali ne umanjuju namete

Centralnoj banci (CBCG) je osnovni kapital prvi put prešao obaveznu granicu od 50 miliona eura, što znači da je prestala potreba njegovog daljeg gomilanja, što je nedavno u Skupštini potvrdio i guverner Radoje Žugić, ali nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će sada smanjiti iznose naknada koje naplaćuje od banaka, kao i privrede i građana prilikom korišćenja platnog prometa, kreditnog registra i drugih bankarskih usluga.

CBCG je proteklih godina povećavala iznose raznih naknada kako bi ispunila zakonski uslov i imala osnovni kapital veći od 50 miliona eura. Na kraju prošle godine iznos osnovnog kapitala, prema izvještaju CBCG koji je poslat Skupštini, iznosio je 52 miliona eura.

Naknade koje naplaćuje CBCG direktno utiču na rast troškova komercijalnih banaka, a koje oni prebacuju na svoje klijente, dok se neke direktno naplaćuju od učesnika u platnom prometu, privrede i građana. Sve to u kanačnom utiče na troškove platnog prometa, iznose kamata i druge troškove prilikom uzimanja kredita, izvode iz registra, mjenice,…

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet krajem oktobraŽugić je, između ostalog, kazao da je profit CBCG za tri godine iznosio 13,2 miliona eura, od čega je polovina uplaćena u državni budžet, a drugi dio je ostao CBCG za rast njenog kapitala. On je naveo da je time CBCG ispunila zakonom definisani iznos minimalne stope osnovnog kapitala.

”Vijesti” su nakon toga poslale pitanja CBCG da li, s obzirom da su ispunili zakonski uslov o kapitalu, planiraju da smanje svoje naknade, kako bi time pomogla da se ublaži rast kamatnih stopa i banke i klijenti rasterete troškova, ili će za taj iznos povećati uplate u državni budžet.

Većina prihoda CBCG ode na plate
Nakon više dana čekanja iz CBCG nije odgovoreno na pitanja, a zatim je saopšteno i da ne žele da na njih odgovore.

CBCG prema finansijskom planu za ovu godinu očekuje prihode od 17,1 milion eura, od čega se 13 miliona milion više nego u 2021. odnosi na naknade koje naplaćuje od banaka i njihovih klijenata.

Troškovi CBCG u ovoj godini iznosiće 14,9 miliona eura, od čega se najviše 8,5 miliona odnosi na plate zaposlenih, što je za oko 100 hiljada više nego lani. Planirani profit CBCG za ovu godinu iznosio bi 2,1 milion eura, od čega polovina ide u državni budžet a drugi dio u povećanje osnovnog kapitala.

Banke ne bi o politici CBCG
”Vijesti” su i glavne sistemske banke pitale da li smatraju da bi CBCG trebalo da smanji iznose naknada koje naplaćuje od banaka i njihovih klijenata. Pitanja su poslata CKB, NLB, Hipotekarnoj, Erste i Lovćen banci, ali je indirektno odgovorila samo CKB.

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …