Pumpadžije i trgovci kažnjeni 1,5 miliona eura jer su zakidali građane

Uredbe Vlade RS koje se odnose na određivanje marži prilikom formiranja cijena nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica, donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, za pojedine distributere goriva i trgovce bili su samo mrtvo slovo na papiru.

To potvrđuju informacije koje su “Nezavisnim novinama” dostavljene iz Inspektorata RS, a u kojima se navodi da su pumpadžije i trgovci od marta ove godine neprestano i nezakonito dizali cijene svojih usluga, zbog čega su im izrečene kazne od tri miliona KM (1,5 miliona eura).

Nakon što je predsjednik Vlade RS Radovan Višković naložio da republički inspektori krenu u kontrole benzinskih pumpi u Srpskoj, iz Inspektorata RS poručuju da nadležne inspekcije u proteklih devet mjeseci nisu ni prestajale sa kontrolama, te da je u skoro svakoj drugoj utvrđena nepravilnost.

“Od početka marta ove godine je izvršena ukupno 241 kontrola, od toga su 154 bile neuredne”, kazali su iz Republičkog inspektorata, dodajući:

“Tom prilikom je izdato 314 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.123.500 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena naftnih tečnih derivata”, rečeno je za “Nezavisne” iz Inspektorata RS.

A samo u novembru od 10 posjeta benzinskim pumpama tržišni inspektori utvrdili su nezakonitosti u čak sedam kontrola.

“Od 1. do 24. novembra 2022. godine je izdato 16 prekršajnih naloga u vrijednosti od 106.100 KM”, poručili su iz Inspektorata ističući da su kontrole i dalje u toku.

Poražavajuće vijesti za građane stižu i kada je u pitanju kupovina osnovnih životnih namirnica. Iako je i u ovom slučaju Vlada RS stavila na snagu ograničenje cijena, veći trgovački centri i marketi na to nisu obraćali posebnu pažnju pa su novčanike građana ostavili tanje za više stotina hiljada KM.

“Od 1. marta ove godine izvršeno je 149 kontrola, od čega je 100 kontrola bilo neuredno, a izdato je 119 prekršajnih naloga u vrijednosti od 886.000 KM. Za druge prekršaje vezane takođe za cijene u tržnim centrima izdato je 89 prekršajnih naloga u vrijednosti od 63.000 KM”, kazali su iz Inspektorata.

Samo u tekućem mjesecu 31 kontrola je bila neuredna.

“Izdata su 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 267.000 KM, dok je za ostale prekršaje koji se odnose takođe na cijene izdato 25 prekršajnih naloga u vrijednosti od 16.300 KM”, navodi se u izvještaju koji je dostavljen “Nezavisnim”.

Novčane kazne koje inspektori izdaju nisu nikakva mjera jer to i pumpe i trgovci nadomjeste veoma brzo, i to iz džepa potrošača, smatraju stručnjaci.

“Mi smo na samom početku kontrola vidjeli, u stvari, koliko potrošači ispaštaju. I tada je osnovno pitanje bilo šta pored novčane kazne, ko će potrošačima namiriti novac koji im je nezakonito uzet? Ali i kazne koje se izdaju trgovcima su zanemarive, čak i one najveće. Ovakve kaznene mjere ne govore potrošačima da su zaštićeni. Sve dok se ne imenuju svi ti koji krše uredbe ili dok potrošači možda ne odustanu od kupovine u takvim objektima – neće uroditi plodom”, ističe Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora.

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …