Zavod za školstvo i Ministarstvo prosvjete upozorili direktore: Zaustaviti vršnjačko nasilje u 80 škola

Ministarstvo prosvjete je analizom situacija vršnjačkog nasilja na osnovu podataka iz Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja (MEIS) mapiralo 80 škola u kojima će biti uveden preventivni program za sprečavanje takvih incidenata, saopšteno je juče na prvom sastanku predstavnika Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete i direktora obrazovnih ustanova.

Načelnica u Ministarstvu prosvjete Tamara Milić kazala je da ove godine dominira fizičko nasilja u školama i pozvala direktore škola da u informacioni sistem ažurnije unose podatke o incidentima. Ona je kazala da svi zaposleni moraju da rade na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Prošle godine smo uradili analizu podatka iz MEIS-a i ona nam je pokazala da smo imali najveći broj slučajeva sajber nasilja jer su nam učinici jedan značajan period proveli na internetu i društvenim mrežama. Prije 10 dana smo ponovo analizirali podatke za ovu godinu i došli do podataka da je potebno da se detaljnije unose podaci o slučajevima nasilja. Možete očekivati da ćemo započeti edukaciju u nekih 80 škola koje smo izvukli putem informacionog sistema. Edukacija će biti u četiri grupe i ticaće se prevencije vršnjačkog nasilja, upravljanja nekim nepoželjnim oblicima ponašanja i drugim problemima. Obuka će početi u decembru – ističe Milić.

Ona navodi da previše targetiramo djecu i stavljamo im na teret da su krivci.

– Moramo biti svjesni da oni u školu donose neka svoja iskustva i probleme i onda se dešavaju ovakve stvari. Ne bih voljela da imamo praksu u školama koja je isključivo vezana za sankcionisanje, samo se probjegava represivnim mjerama, isključivanjima iz škole. Mislim da ne treba da posežemo na sankcijama nego da prevencijom pokušamo da dođemo do rješenja. Ne mogu samo pedagozi i piholozi brinuti o prevenciji nasilja, već moraju da se uključe svi zaposleni u školama – ističe Milić.

Stari podaci o svakom četvrtom djetetu koje je doživjelo nasilje

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo je kazao da je istraživanje prije 15 godina pokazalo da je svako drugo dijete bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, da bi istraživanje iz 2018. godine pokazalo da je došlo do smanjenja nasilja.

– Istraživanje koje je uradilo Udruženje Roditelji pokazalo je da je svako četvrto dijete bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, što znači da je nakon 15 godina taj broj duplo manji. Učenici treba da prijave svaki vid nasilja. Ono se najčešće dešava u hodnicima i u dvorištu škole. Postoji emocionalno, socijalno i fizičko nasilje. Vidimo da su djeca sve češće izložena i sajber nasilju zbog korišćenja interneta. Na ovom problemu moramo svi zajedno da radimo. Mi smo 2004. godine počeli da uvodimo program koji je pokazao dobre rezultate – navodi Novović.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …