Strazbur može CG ustavnu žalbu proglasiti nedjelotvornu: Posljedice su katastrofalne

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović ocijenio je da izostanak izbora sudija Ustavnog suda dovodi u pitanje održivost njegovih rezultata i može imati za posljedicu da Evropski sud za ljudska prava proglasi ustavnu žalbu u Crnoj Gori nedjelotvornim pravnim lijekom.

Suštinski to znači da će država podnosiocima predstavki plaćati štetu zbog prekomjernog trajanja postupaka pred Ustavnim sudom, kao i da će građani moći da preskoče taj sud u zaštiti svojih prava i direktno se obrate Strazburu. Odnosno pojednostavljeno, da US ne radi svoj posao i da građani zbog toga moraju biti novčano obeštećeni jer ne mogu da zaštite svoja prava.

”Izostanak konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u stvaranju konsenzusa o ključnim pitanjima od državnog interesa, kao što je to izbor sudija Ustavnog suda, onemogućavaju potpunu operativnost ove institucije, dovodeći u pitanje održivost postignutih rezultata, koji u krajnjem mogu rezultirati promjenom stava Evropskog suda za ljudska prava o djelotvornosti ustavne žalbe, na štetu prvenstveno države i efikasne zaštite ‘ustavnosti i zakonitosti’, zaštite prava i sloboda naših građanki i građana, a potom i međunarodnog ugleda Crne Gore”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović za “Vijesti”.

Da postoji mogućnost da Evropski sud promijeni stav o djelotvornosti ustavne žalbe upozorila je nedavno zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić. Ona je skupštinskom Ustavnom odboru 3. novembra uputila dopis u kojem je upozorila na tu mogućnost, zbog, kako je navela, dugog perioda u kojem se procesuiraju i ne donose odluke pred Ustavnim sudom.

Zastupnica je upozorenje sličnog sadržaja uputila i Šćepanoviću.

”Dopis zastupnice Valentine Pavličić cijenim kao dobronamjeran, imajući u vidu da smo na istom zadatku očuvanja postignutih rezultata iz 2015. godine, kada je ustavna žalba, u principu, ocijenjena kao djelotvorno pravno sredstvo”, navodi se u pisanom odgovoru “Vijestima” predsjednika US.

On je podsjetio da djelotvornost pravnog sredstva Evropski sud za ljudska prava posebno procjenjuje u svakom konkretnom slučaju, u situacijama predugog trajanja postupka pred domaćim organima i da su mnoge države u regionu i Evropi bile suočene sa sličnim problemima gubitka, pa ponovnog uspostavljanja djelotvornosti određenog pravnog lijeka.

”Međutim, ovo ne treba da služi kao utjeha Crnoj Gori, već je poruka da se moraju preduzeti konkretne akcije u cilju prevazilaženja navedenog problema, a da odgovornost u tome ima crnogorska država, a građani to, s pravom, od nas očekuju”, kazao je Šćepanović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …