Posredovanje EU i SAD: Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim tablicama

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell objavio je da je postignut dogovor Srbije i Kosova.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa”, naveo je.

Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

“Pozvat ću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, dodao je.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, razgovarali su u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.
Podsjetimo, za četvrtak ujutru bio je odložen početak kažnjavanja vozača koji voze automobile sa “KM” tablicama. Premijer Kosova Albin Kurti tu odluku donio je na zahtjev ambasadora Sjedinjenih Američkih Država.

Američki ambasador na Kosovu, Jeffrey Hovenier, rekao je ranije danas da je zatražio ovu odgodu kako bi omogućio evropskim i američkim dužnosnicima da se angažiraju s Kosovom i Srbijom kako bi pronašli rješenje za ovo pitanje.

Prva faza predviđala je opomenu, druga izricanje novčane kazne, a kasnije se predviđa postavljanje probnih tablica. Prema odluci Vlade Kosova, nakon 21. aprila na Kosovu više ne bi smjelo biti automobila s takvim tablicama koje izdaju srbijanske vlasti.

Klix

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …