Evropski parlament ugasio Otvoreni Balkan: Crna Gora pozvana na uzdržanost

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja u kojoj su izrazili zabrinutost zbog “uporne političke krize u Crnoj Gori ali i pozvali Brisel da našoj zemlji da mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Jedan od amandmana poziva na uzdržanost kad je riječ o regionalnim inicijativama poput Otvorenog Balkana. U rezoluciji se ističe i da je vladavina prava ključna za proces evropskih integracija u Crnoj Gori te da zakonodavstvo zemlje mora biti u potpunosti usklađeno sa njenim Ustavom.

Crnoj Gori, koja se smatra predvodnikom u procesu pridruživanja EU, treba dati završna mjerila za pregovaračka poglavlja kako bi se ubrzalo pristupanje zemlje – navodi se u dokumentu čiji je autor europoslanik Tonino Picula.

Evropska unija, prema dokumentu, mora nastaviti da ohrabruje i podržava ubrazavanje pristupanja Crne Gore kao vodeće u procesu pregovora i da pomogne državi u ispunjavanju neophodnih uslova.

EP je izrazio zabrinutost zbog “konzistentne političke krize u Crnoj Gori koja je već imala negativne posljedice za evropski put zemlje”.

Poziva se i na poštovanje multietničkog identiteta Crne Gore.

  • Podsjećamo i da sve zakonodavne aktivnosti moraju biti u skladu sa Ustavom, budući da je vladavina prava jedna od funamentalnih evropskih vrijednosti i principa – navodi se u dokumentu.

Picula je, kako prenosi portal European Western Balkans, kazao da je EP uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

  • Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese – rekao je Picula.

Otvoreni Balkan
Kad je riječ o regionalnoj saradnji rezolucija je uključila i amandman kojim su pozdravljena tri sporazuma potpisana 3. novembra u okviru Berlinskog procesa.

Rezolucija preporičuje “snažnu rezervisanost prema bilo kojoj regionalnoj, ekonomskoj inicijativi koja ne uključuje svih šest zemalja i koja nije bazirana na EU pravilima, poput Otvorenog Balkana”.

Preporuke su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …