Bratić i ekipa moraju na saslušanja u SDT

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je od Specijalnog policijskog odjeljenja izuzimanje finansijske i druge dokumentacije, ali i izjava u svojstvu građana bivše ministarke Vesne Bratić i njenih saradnika, u vezi sa duplim negativnim mišljenjem Državne revizorske institucije na poslovanje i upravljanje državnim novcem u bivšem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Specijalno državno tužilaštvo, po prijavi nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, istražuje da li je i ko je odgovoran za moguća brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom od 219.193.714,26 eura u bivšem MPNKS, kojim je rukovodila Bratićeva.

Uz prijavu, CGO je dostavio i izvještaj DRI za 2021, a u kojem su, kako navode iz te NVO, izlistane utvrđene nezakonitosti i kršenja propisa, a što, ocjenjuju u toj NVO, ukazuje na štetu po budžet Crne Gore i moguću zloupotrebu službenog položaja radi partikularnih interesa.

”Zatraženo je i prikupljanje obavještenja u svojstvu građana od ranije ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, kao i od drugih rukovodećih lica navedenog ministarstva u 2022. godini, i to svih državnih sekretara i generalnih direktora svih direktorata, a po potrebi i drugih lica, na sve okolnosti u vezi sa sadržinom dostavljenog izvještaja DRI”, odgovorili su iz Specijalnog tužilaštva Centru za građansko obrazovanje.

Vrhovna državna revizija je sredinom septembra objavila izvještaj, prema kome su identifikovane brojne nepravilnosti, a revizori su pored duplog negativnog mišljenja, dali 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbenicima ranijeg ministarstva – Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu sporta i mladih i Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.

CGO je 23. septembra uputio SDT krivičnu prijavu protiv NN lica koja su radila u MPNKS u 2021. godini, za koje, kako navode, prema izvještaju DRI, postoje indicije da su odgovorni za brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom od 219.193.714,26 eura.

Početkom oktobra, CGO je uputio i urgenciju glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

”Notirali smo u proteklom periodu Vašu ažurnost povodom pojedinih slučajeva koji su pokretani samo na osnovu medijskih tekstova, i to u nekim slučajevima čak samo dan nakon objave takvih tekstova u pojedinim medijima. Vjerujemo da vam je, tim prije, izvještaj institucije države Crne Gore, odnosno izvještaj Državne revizorske institucije, instruktivan kao i činjenica da državni revizori imaju dokumentaciju, svjedočanstva i ekspertizu kojima mogu navedene nalaze u izvještaju produbiti”, stoji u urgenciji.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …