Rast investicionog potencijala Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje, rekla je koordinatorka Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) Pranvera Kastrati u uvodnom izlaganju na investicionoj konferenciji Zapadnog Balkana održanoj u Ljubljani.

Na konferenciji su Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Komorski investicioni forum šest ekonomija Zapadnog Balkana (WBCIF) okupili evropske investitore iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, agencije za promociju investicija sa Zapadnog Balkana, ministarstva odgovorna za politiku i promociju ulaganja, regionalne organizacije i međunarodne finansijske institucije da predstave mogućnosti i koristi ulaganja u region.

“Prema izvještaju Svjetske banke, od 2019. godine udio direktnih stranih investicija u BDP-u regiona iznosio je 4,9 odsto odnosno 5,3 odsto 2020. i 5,8 odsto 2021. godine, dok procjene kažu da će taj udio za ovu godinu biti 5,2 odsto, a sličan procenat se predviđa i za naredne dve godine. Iako ne možemo garantovati kakvi će biti ekonomski izgledi u godinama koje dolaze, sigurni smo da Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje” rekla je Kastrati, prenosi Danas.

Ona je rekla da se ništa ne može izgraditi preko noći, ali da se može kontinuirano raditi na konsolidaciji kroz različite druge oblasti kao što su, recimo, transport, mobilnost, roming, inovacije, industrija i druge.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …