EP: Crna Gora u EU 2030.godine?

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su Preporuku u vezi sa novom strategijom EU za proširenje u kojoj se, podvlačeći da pregovore o članstvu s kandidatima sa Zapadnog Balkana treba pospiješiti i okončati do kraja decenije. Podržali su zaključak da je proširivanje snažno oruđe u ratnoj situaciji u Evropi i zato predstavlja geopolitički prioritet Unije.

EP će danas glasati o usvajanju ovog dokumenta o proširenju.

Autor preporuke, poslanik Tonino Picula u raspravi je naglasio da u situaciji ruske invazije na Ukrajinu proširenje mora dobiti novi zamah, biti predvidivo i uvjerljivo, a svaki kandidat za članstvo mora biti ocijenjen prema napretku u evropskim reformama. Posebno kad je riječ o vladavini prava, pravosuđu koje mora biti isto kao i u EU, prenosi Beta.

Picula je rekao i da bi u pregovorima o ispunjavanju poglavlja trebalo odlučivati kvalifikovanom većinom članica EU, dok bi za konačni završetak pristupnog postupka sve članice Unije morale da se jednoglasno saglase.

On je dodao da je važno da se kandidatima za članstvo otvore fondovi podrške EU čim ispune uslove za neki klaster poglavlja, a ne da ti fondovi budu dostupni tek kad postanu punopravni članovi Unije.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varhelji ocijenio je da je EU uvođenjem nove metodologije i klastera, zbirnih srodnih poglavlja, napravila napredak, ali je podvukao i da je za pospješenje proširenja, kao geopolitičkog prioriteta nužno da postoji politička volja kako članica EU, tako i zemalja na putu ka Uniji.

U Preporuci se poziva EU da reformiše proces donošenja odluka kada je riječ o proširenju i zatražili su da se obezbijedi da svaka stagnacija ili nazadovanje u procesu reformi u vezi sa EU bude sankcionisani, a svaki održiv napredak nagrađen.

Evropski parlamentarci takođe pozivaju zemlje članice da ispune obaveze EU prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i da osigiraju da neće biti zamjena za proširenje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …