Rovčanin: EPCG zarađuje od izvoza struje 1,5 miliona eura dnevno

Nakon nezapamćenih sušnih perioda i poremećaja na tržištu električne energije, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je krenula sa izvozom viškova koji su nastali zahvaljujući povoljnom hidrološkom talasu, saopštio je danas izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

“EPCG je sada na strani izvoza i ovih dana izvozi 5-7 GWh dnevno što je 1-1,5 milion eura prihoda po danu. Izvozni trend se očekuje u narednih pet mjeseci, a u skladu sa tim i desetine miliona profita. Ogroman uvoz u ljetnjim mjesecima, više od 100 miliona eura, koji je uzrokovao poslovni minus biće u narednim mjesecima anuliran i ostvaren kompanijski profit. Od 15. 11. do 21. 11. 2022. palo je 195 litara po metru kvadratnom (l/m2) kiše, a od početka ovog mjeseca 301 l/m2. Novembarski prosjek iznosi 298 l/m2, što znači da je već palo 101% u odnosu na normalu. Očekujemo da procenat bude i veći, s obzirom na to da su, do kraja mjeseca, najavljene dodatne padavine”, istakao je Rovčanin.

On je dodao da što se tiče padavina od početka godine, palo je 1.214 l/m2, što kako navodi predstavlja 61% od godišnje normale koja iznosi 1.984 l/m2.

“Poslednji kišni talas je poboljšao nivo u akumulacijama, tako da su stanja akumulacija i HE “Perućica” i HE “Piva” veće za po 21 GWh i sada su na planskom nivou. HE “Perućića” proizvodi električnu energiju maksimalnom snagom, jer su dotoci Zete iznad instalisanog protoka elektrane”, poručio je Rovčanin.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …