Polovina prihoda od turizma neoporezovana, gubi se do 400 miliona


Prema našim istraživanjima, bar polovina prihoda od turizma je neoporezovana. Samo od nelegalnog privatnog smještaja državni i opštinski budžeti gube 300 do 400 miliona eura – kazao je Pobjedi koordinator Udruženja građana ,,Alternativa“ Vesko Pejak.

Iz resornog ministarstva se nadaju da će novom strategijom riješiti problem, dok predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović tvrdi da je sve rezultat nedostatka volje i dijaloga.

Ponuda jednolična i dosadna

Dok se vrh države trudi da nađe pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavljen. Da se iskoristi za poboljšanje infrastrukture i novu ponudu na Primorju, imali bi svake godine veći broj turista. Ovako imamo manji broj turista, jer nam je ponuda jednolična i dosadna – navodi Pejak i ističe da većina izdavalaca smještaja vjeruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističkog ugođaja.

To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smještaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gdje bi turisti mogli da vide šta imamo u vanhotelskom smještaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma – smatra Pejak i naglašava da do tada evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Resorno ministarstvo smatra da će novom strategijom razvoja turizma uspjeti da se izbore sa ovim dugogodišnjim problemom. Kako su kazali Pobjedi, Strategijom razvoja turizma do 2025. godine procijenjeno je da su kapaciteti privatnog smještaja 120 do 150 hiljada smještajnih jedinica. S druge strane, nezvanično nam je rečeno da je do kraja prošle godine u registru bilo svega šest hiljada prijavljenih izdavalaca smještaja.

Kako u ovom momentu ne postoje zvanični podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarstvo razmatra uvođenje informacionog sistema po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj.

Zakoni i odobrenja
Ministarstvo je pripremilo Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi trebalo da se dodatno uredi ta oblast, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.

Namjera je da se precizno definiše ko i pod kojim uslovima može pružati ove usluge, da se definiše njihov sadržaj, uz jasnu podjelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te podjelu nadležnosti inspekcija na državnom i lokalnom nivou – poručuju iz MEK-a i ističu da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije. Istakli su da imaju intenzivnu saradnju sa Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …