Održan informativni sastanak o novom programu podrške Evropske unije SOCIEUX+

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori organizovalo je prezentaciju novog programa podrške koji obuhvata i Crnu Goru – Program SOCIEUX+.

Na sastanku održanom u prostorijama Delegacije EU u Crnoj Gori, uvodnu riječ je imala državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Dešić, koja je govorila o benefitima ovog programa za Crnu Goru.

SOCIEUX+ predstavlja instrument tehničke saradnje koji kofinansira Evropska unija, a koji podržava jačanje inkluzivnih sistema socijalne zaštite, politika rada i zapošljavanja i podstiče međusobnu razmjenu znanja i iskustva između država članica EU i partnerskih zemalja.

„Politika zapošljavanja, socijalne politike, posebna briga o marginalizovanim grupama, uključujući RE populaciju, žene i mlade su upravo politike koje su dospjele u vrh političke agende u periodu nakon pandemije uzrokovane virusom Covid-19, pa je potreba za njihovim unapređenjem dodatno porasla. U tom kontekstu, neophodno je dalje unapređivati tržište rada u skladu sa novonastalim okolnostima, poboljšati kvalitet postojećih poslova, omogućiti pristup dostojanstvenom radu, kao i razvijanje različitih vještina koje će omogućiti brži pristup tržištu rada i smanjiti izraženu nezaposlenost“, istakla je državna sekretarka.

Ona je posebno naglasila da je ovo još jedna potvrda uspješne saradnje Crne Gore i evropskih institucija i još jedan korak unapređenja državne uprave na putu ka EU.

SOCIEUX+ predstavlja dodatnu podršku implementaciji brojnih programa koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi u saradnji sa Evropskom komisijom, kao i podršku započetim reformama u socijalnoj i politici rada i zapošljavanja.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …