Odgođeno ročište, Sud ne zna gdje je Vesna Bratić


Ni prethodno ročište po prijavi Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a koje je bilo zakazano za 10. novembar nije održano, zato što Sud za prekršaje nije bio u mogućnosti da joj uruči poziv da prisustvuje, kazao je Pobjedi član Savjeta AZLP Muhamed Gjokaj.

Ročište je odgođeno za februar zato što Sud za prekršaje ne može da utvrdi koja je adresa na kojoj Bratić živi kako bi joj uručio poziv da prisustvuje. Pojasnili su da je promijenila adresu. Postoji mogućnost i da se ide na zastaru – istakao je Gjokaj.

ZAKONSKE MOGUĆNOSTI
Ipak, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović pojasnila je Pobjedi da Sud za prekšraje ima svoje zakonske mogućnosti dostave pismena strankama, a ukazala je i da je to naročito lakše za ona lica koja rade javni posao – kao što je to posao Bratić koja je redovna profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Shodno Zakonu o prekršajima, dostavljanje se, osim redovne dostave putem pošte, odnosno elektronskim putem ili preko službenog lica ili preko lica koje je registrovano za obavljanje dostavljanja fizičkim ili elektronskim putem, vrši svakim radnim danom od 7 do 20 časova na adresi gdje lice živi ili na njenom radnom mjestu ili u prostorijama nadležnog organa kad se to lice u njima zatekne – istakla je Kaluđerović.

Ako se na te načine ne može uručiti poziv, dodala je, onda se dostava može izvršiti u svako vrijeme i na svakom mjestu.

Ovo znači da dostavljač suda može da uđe na čas kod profesorice Bratić i uruči joj poziv, samo prije toga mora znati raspored i fakultetsku jedinicu gdje izvodi nastavu kojim danom i u kom času – pojasnila je Kaluđerović.

Kako su brojni načini da se ovaj poziv uruči, navela je, ovakvo postupanje može predstavljati zloupotrebu od strane Bratić, što znači da bivša ministarka, kako je rekla, možda izbjegava da primi taj poziv ili je Sud za prekršaje nezainteresovan da dostavljanje realizuje.

Ako je eventualno tokom postupka promijenila adresu dužna je bila da o tome odmah obavijesti sud koji vodi postupak. Ako Bratić nije obavijestila sud o promjeni adrese, te se ne može saznati gdje se odselila, sud može odrediti da se sva dalja dostavljanja vrše preko oglasne table suda kada će se dostavljanje poziva smatrati izvršenim po isteku osam dana od dana stavljanja pismena na oglasnu tablu suda – naglasila je Kaluđerović.

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …