Kriminalci sa Z. Balkana ključni akteri na tržištu droge u EU

Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključni akteri i na regionalnom i na tržištu droge Evropske unije, navodi se u izvještaju Evropske agencije za praćenje krijumčarenja droge (EMCDDA).

Izvještaj je pokazao da je strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, posebno u Evropskoj uniji i Turskoj, ubrzao djelovanje kriminalnih grupa.

“Neke zemlje EU se nalaze na ruti za šverc koje prolaze kroz Zapadni Balkan prije nego što ponov uđu u EU. To znači da tokovi šverca mogu biti složeni”, navodi agencija u izvještaju koji je dio veće regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine.

Značajne dijaspore iz regiona u EU takođe obezbjeđuju mrežu pojedinaca koji se mogu eksploatisati ili regrutovati u ove mreže, navodi se u izvještaju.

EMCDDA je izvijestio o operativnom prisustvu grupa Zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gdje su luke Antverpen i Roterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Njemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su važne lokacije za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi, saopštio je EMCDDA.

Ove mreže nalik na mafiju takođe su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, navodi se u izvještaju.

To uključuje složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korišćenje kriptovaluta i šifrovane komunikacije.

I Zapadni Balkan i zemlje EU služe kao utočište za kriminalce koji se kriju od rivalskih kriminalnih grupa ili organa za sprovođenje zakona, navodi Rojters.

“Izvještava se da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbjegavaju pravdu tako što se nalaze na zapadnom Balkanu, dok se smatra da su ruske kriminalne organizacije umiješane u aktivnosti pranja novca duž obale regiona“, saopštio je EMCDDA.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …