Kovačević: Jedino prijetnje ličnim sankcijama mogu dovesti do deblokade državnih institucija

U Crnoj Gori je sve više onih koji smatraju da je teško, a možda i nemoguće, očekivati dogovor parlamentarnih stranaka o rješavanju političke (prije svega ustavne) krize i da je za to potrebna medijacija Evropske unije i uopšte znatno veća uključenost zapadnih partnera.

Politički konsultant Boško Kovačević jedan je od onih koji smatraju da je neminovno da do medijacije Evropske unije dođe kako bi političke elite u Crnoj Gori došle do rješenja, makar im ona bila i nametnuta.

– Nezrelost političke elite, u pojedinim slučajevima i nepismenost, te njihova neodgovornost prema građanima kao svojevrsnim zatočenicima, vode ka neophodnoj međunarodnoj medijaciji, što svako ne bi bilo po prvi put – kaže Kovačević za “Dan”.

On smatra da zapadni partneri mogu da se odluče i za neke radikalnije poteze.

– Nažalost, jedino prijetnje ličnim sankcijama (pojedincima) mogu dovesti do spoznaje da je prijeko potrebno doći do što šireg konsenzusa i na taj način odblokirati državne institucije, uvažavajući princip nezavisnosti institucija, sa jedne strane, i podjele grana vlasti, sa druge strane. Evropski partneri moraju uzeti ne samo aktivniju ulogu u pregovorima, već ih i determinisati, jer samo tako naše društvo može izaći iz mraka u kome se nalazimo. Trenutak te spoznaje jeste bolan, jer Crna Gora danas nema znanje, volju i liderski potencijal da sama nađe rješenje – zaključio je Kovačević.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …