Evropske rafinerije imaju više nafte nego što im je potrebno za rad

Čini se da evropske rafinerije sada imaju više sirove nafte nego što im je potrebno, dok se rana panika oko sve manjeg ruskog izvoza nafte, i posljedične nestašice nafte u svijetu, pokazala prenapuhanom, piše specijalizovani portal Oilprice.com.

Trgovci sirovom naftom ukazali su na sposobnost Evrope da nabavlja sirovu naftu iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Sjedinjenih Američkih Država kao glavni razlog zašto su evropske rafinerije odahnule. Azija je također kupovala manje sirove nafte nego što su analitičari predviđali, zahvaljujući beskrajnoj borbi Kine za postizanje nedostižnog cilja nultog kovida.

Evropski uvoz latinoameričke sirove nafte u prosjeku je iznosio 313.000 barela pod danu do sada ove godine. U julu je prosjek bio znatno iznad toga, na 600.000 barela po danu. Od Sjedinjenih Američkih Država, Evropa je ove godine u prosjeku uzimala 1,1 miliona barela dnevno, u usporedbi sa samo 800 000 barela dnevno prošle godine. Uvoz iračke nafte u Evropu bio je veći za 20 posto od jula do novembra u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prekomjerna ponuda utječe na cijene. Cijene sirove nafte Brent su u padu, i barel se prodaje za nešto više od 86 dolara. Jedan evropski trgovac sirovom naftom rekao je za Reuters da su europske rafinerije “činilo da su pretjerale u kupnji u novembru i decembru, vjerojatno zbog straha oko Urala (ruske nafte)”.

Osim ovih strahova koji su izazvali paničnu kupnju, višesedmični štrajkovi u francuskim rafinerijama i naglo održavanje rafinerija također su smanjili potražnju za sirovom naftom u Evropi dok su se isporuke usporavale.

Trgovci i rafinerije povećali su kupovinu tijekom ovog ljeta, predviđajući nestašice koje proizlaze iz evropske zabrane uvoza ruske sirove nafte. Ta bi zabrana trebala stupiti na snagu petog decembra. Do tada Europa vjerojatno neće imati problema s nabavom dovoljne količine sirove nafte. Međutim, priča nakon petog decembra mogla bi biti drugačija, piše Oilprice.com.

Klix

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …