Advokat Bubić: Mlade uključiti kroz brojne edukacije protiv govora mržnje na internetu

Govor mržnje predstavlja veoma složen društveni problem generalno, a pogotovo među djecom školskog i srednjeg uzrasta”, ocjenjuje poznati banjalučki advokat Željko Bubić.

Može li škola uticati na smanjenju govora mržnje na internetu?

Škola kao vaspitno -obrazovna ustanova treba da obrazuje i vaspita djecu. Govor mržnje predstavlja veoma složen društveni problem generalno, a pogotovo među djecom školskog i srednjeg uzrasta.

Genezu njegovog nastanka možemo tražiti u širem faktoru nedostak svih ostali vrsta kultura, od kulture dijaloga političke kulture, religijske kulture i kulture ponašanja na društvenim mrežama.

Ko snosi najveću odgovornost za govor mržnje na internetu?

Svi društveni faktori nose svoj dio odgovornosti za spriječavanje govora mržnje generalno, tako i na društvenim mrežama. Prije svega porodica kao osnovna ćelija treba da povede značajnu pažnju na vaspitanju omladine.

Ko najčešće to radi, odnosno da li su u pitanju botovi, lažni profili ili stvarni?

Danas su društvene mreže postale veoma pogodno sredstvo za širenje govora mržnje. One su veoma dostupne djeci koja se sa njima upoznaju sa različitim sadržajima često kategoriji stanovništva na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj i seksualnoj i svim drugim osnovama.

Najčešće se radi o socijalno-devijantnim osobama koje zloupotrijebljavaju društvene mreže. Generalno je problem u svim zemljama regiona.

Kako po vama administratori društvenih mreža moderiraju govor mržnje?

Crna Gora koja pretenduje govor mržnje treba da bude moderna evropska država ,mora da spriječi određene mjere kako bi suzbila govor mržnje na internetu.

Vaspitno obrazovne ustanove, imaju veliki značaj i mogu da značajno daju doprinos smanjenju govora mržnje i samo kroz kvalitetne zakonska rješenja se može suzbiti ova pojava.

U Republici Srpskoj se uveliko razmišlja o izmjeni Krivičnog zakonika i razmišlja da uvede izmjene određenih zakonskih rješenja.

J.Šćekić

Tekst je nastao u okviru projekta „Direktori škola, influenseri i učenici protiv govora mržnje“. Projekat je podržan od strane Fonda za pluralizam medija.

Provjerite slična mjesta

Šaranović tužio Vladu zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije: Moja ovlašćenja nisu mogli dati Spajiću

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) podnio je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog …