Susjedi uvode porez na ekstraprofit, na udaru konačno najbogatiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.

“Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos“, rekao je Plenković na sjednici Vlade, dodajući da se “ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni”.

“Poanta je da sva sredstva koja će se prikupiti iskoristimo u idućoj godini i kanaliziramo ih kao izravnu potporu onima koji su najslabiji”, rekao je Plenković.

“To je politička filozofija ovoga koraka“, dodao je.

Ministar finansija Marko Primorac izložio je detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez prije svega namijenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosjek.

On je podsjetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defakto još jedan prag i još jedna stopa.

“Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona eura) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 odsto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. koji bude za 20 odsto iznad prosjeka u posljednje četiri godine godine“, kazao je Primorac.

Prema njegovim riječima, kad se sve sabere, ako je nekome dobit u 2022, na primer, porasla 50 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 odsto, a onome čija je dobit porasla 100 odsto u odnosu na posljednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

“U ovoj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu dio tereta krize, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti“, rekao je Primorac, dodajući da se novi porez odnosi na sve pravne subjekte, a ne samo na energetski sektor, i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dvije milijarde kuna (oko 265 miliona eura).

Capital

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …