ŠOLC: Ima razloga za zabrinutost, moramo spriječiti sukob Rusije i NATO-a

Evropski građani imaju razloga za zabrinutost, priznao je njemački kancelar Olaf Scholz.

“Zapad bi trebao dati sve od sebe kako bi spriječio eskalaciju između Rusije i NATO-a”, rekao je u subotu Scholz, istaknuvši da je potrebno nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem za borbu protiv Rusije.

Govoreći na konferenciji Socijaldemokratske stranke u gradu Friedrichshafenu na jugu Njemačke, Scholz je priznao da su mnogi evropski građani “uplašeni i da imaju razloga za to”. Naglašavajući važnost vojne podrške Ukrajini, istaknuo je da bi zapadne zemlje trebale “biti zabrinute da ne dođe do eskalacije koja bi mogla dovesti do rata između Rusije i NATO-a”.

“Važno je djelovati razborito i istovremeno odlučno”, dodao je.

Scholzovi komentari dolaze nakon što je prošli mjesec upozorio da se ne poduzimaju “neoprezni koraci” usred ukrajinskog sukoba.

“Ne smije biti dikektnog sukoba između Rusije i NATO-a”, istaknuo je tada.

Budući da su odnosi između Zapada i Rusije već pali na novi najniži nivo nakon što je Moskva započela agresiju na Ukrajinu, strah od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a nedavno je potaknuo projektil koji je pao na poljsko selo blizu ukrajinske granice.

Ubrzo nakon incidenta, poljsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je da je projektil “ruske proizvodnje”. Kasnije su državne vlasti signalizirale da se mogu pozvati na član 4. NATO ugovora, koji dopušta bilo kojoj članici bloka da zatraži konsultacije ako smatra da je njena sigurnost ugrožena.

Klix

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …