Važna poruka od EU Crnoj Gori u vezi kriptovaluta

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) je tokom 2021. godine sprovelo 26 finansijskih istraga prema 156 osoba i 11 firmi. To je povećanje u odnosu na 2020. godinu, kada je pokrenuto 25 finansijskih istraga. Ovi podaci dostavljeni su Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je u poslednjem izvještaju o napretku Crne Gore ukazala da se u većini slučajeva finansijske istrage pokreću nakon krivične istrage, sa ciljem da se pristupi proširenoj konfiskaciji kriminalom stečene imovine.

“Iako je upotreba proširenog postupka oduzimanja dobra praksa, finansijske istrage bi trebalo pokretati paralelno sa krivičnim istragama organizovanog ili teškog kriminala, kako bi se pratili finansijski tokovi koji stoje iza nezakonitih aktivnosti” navela je Evropska komisija u Izvještaju o Crnoj Gori iz oktobra ove godine.

Kao jedna od preporuka navedeno je i da se kapacitet za otkrivanje i analizu nezakonitih finansijskih tokova u kripto valutama ojača. 

U Crnoj Gori je došlo do promjene na čelu Specijalnog državnoj tužilaštva, umjesto Milivoja Katnića imenovan je Vladimir Novović u martu ove godine.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …