Privatnici zaprijetili: Ako ne bude veća cijena otkupa, struju će prodavati na berzi


Zbog enormnog rasta cijena električne energije na svjetskim tržištima pojedini crnogorski povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), vlasnici malih hidroelektrana (mHE), vjetroelektrana (VE) i solarnih elektrana (SE) najvjerovatnije će izaći iz sistema podsticaja i električnu energiju će prodavati na međunarodnom tržištu, ako se ne poveća otkupna cijena, rekao je Pobjedi vlasnik kompanije Igma Energy iz Andrijevice Igor Mašović.

On je vlasnik dvije i suvlasnik osam mHE u Crnoj Gori. U sistemu podsticaja je 39 izvora električne nergije i to dvije vjetroelektrane – Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih, ukupne instalisane snage 167 megavata, što je, primjera radi, više od polovine HE Perućica, čija je instalisana snaga 307 megavata.

Nude dogovor

Pokušaćemo da dođemo do dogovora sa Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE) i sa Elektroprivredom (EPCG). Ako oni ne budu imali razumijevanja i ako ne nađemo prihvatljiv dogovor za obje strane, šta nam preostaje bez da izađemo iz sistema podsticaja i da električnu energiju prodajemo na tržištu – kazao je Mašović Pobjedi.

Dodao je da bi taj dogovor podrazumijevao veću otkupnu cijenu električne energije.

Sadašnja otkupna cijena je značajno niža od tržišne, te smatramo da ima dosta prostora da se poveća, a što bi svakako bilo značajno manje nego što je cijena po kojoj EPCG kupuje na tržištu – rekao je Mašović.

13,3 odsto od ukupne proizvodnje struje u Crnoj Gori otpada na VE, SE i mHE

Smatra da će sve kompanije koje su vlasnici VE, mHE i SE izaći iz sistema podsticaja na tržište ako ne dođe do dogovora i povećanja otkupne cijene, imajući u vidu da će se cijene električne energije teško vratiti na nivo od prije nekoliko godina.

Mislim da ćemo svi izaći na tržište, jer nema razloga da nas prozivaju da poslujemo na račun države, a u stvari prodajemo struju nekoliko puta jeftinije od tržišne cijene – izjavio je Mašović.

Istakao je da se ove godine električna energija na tržištima prodavala i po desetak puta većoj cijeni nego što je važeća otkupna cijena za takozvane povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora električne energije u Crnoj Gori.

Iz COTEE-a je Pobjedi rečeno da je ove godine, zaključno sa oktobrom, COTEE od povlašćenih proizvođača (vlasnika mHE, VE i SE) otkupio električnu energiju u prosjeku po cijeni od 97,25 eura po megavatsatu, a a EPCG kao jedini snabdjevač od COTEE-a po cijeni od 85 eura, u skladu sa uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE i rješenjem Ministarstva kapitalnih investicija.

Otkupne cijene električne energije za povlašćene proizvođače utvrđene su propisima Vlade za podsticajni period koji traje 12 godina, dok se cijene na međunarodnom tržištu formiraju zavisno od brojnih faktora koji utiču na ponudu i potražnju za električnom energijom – kazali su iz COTEE-a.

Muk iz EPCG i Vlade
Mašović navodi da vlasnici mHE, VE i SE do sada nijesu dobili zvaničan poziv za razgovore i dogovor od Vlade, COTEE-a i EPCG o eventualnom povećanju otkupne cijene struje.

Zvanične razgovore i kontakte nijesmo imali, a nezvanične jesmo. Imali smo nezvanični kontakt sa COTEE-om i oni pokušavaju da nađu neki model da bi nas zadržali na našem tržištu, a EPCG nije bila zainteresovana, dok nas iz Vlade nije niko kontaktirao – saopštio je Mašović i dodao da je Elektroprivreda BiH odlučila da malim proizvođačima struju za narednu godinu plaća 180 eura po megavatsatu.

-To je duplo više nego što je podsticajna otkupna cijena struje u Crnoj Gori, dok na berzi ta struja može da se proda i po mnogo višim cijenama – naglasio je Mašović.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …